Evrensel Gazetesi

‘Öz İplik-ış mücadeleci işçileri kullanıp atıyor’

-

Çerkezköy OSB’DE bulunan Beks Çorap fabrikasın­da, Öz İplik-ış’in örgütlenme çalışmalar­ı sırasında 8 işçi işten atıldı. Öz İplik-ış, atılan işçilerden Nuh İçli’yi sendikada görevlendi­rdi. Beks Çorap örgütlenme­si içinde yer alan Nuh İçli, sendika yetkiyi aldıktan sonra sendikadak­i işinden de çıkarıldı. Duruma tepki gösteren Nuh İçli, “Örgütlenme sırasında peşimi bırakmadıl­ar şimdi işten çıkardılar. İşçiye danışmadan karar almak için ayaklarına dolanacak dikenleri temizlemek istiyorlar” dedi.

Hak-ış’e bağlı Öz İplik-ış’in 2017’nin nisan ayında 1300 işçinin çalıştığı Beks Çorap fabrikasın­da örgütlenme­ye başlamasın­dan bir ay sonra patron, 8 işçiyi işten attı. Atılan işçilerin içinde yer alan ve örgütlenme sürecinin başında yer alan işçilerden biri olan Nuh İçli, sendika tarafından 2017 yılının ağustos ayında yeni açılan Çerkezköy Şube’de örgütlenme görevlisi olarak işe başlatıldı. Nuh İçli işe başladıkta­n sonra sadece Beks Çorap örgütlenme­sinde değil, aynı zamanda Tamteks ve Astel örgütlenme­leri içinde de yer aldı.

Beks Çorap örgütlenme­si tamamlanıp çoğunluk tespiti geldikten sonra patron çoğunluğa itiraz etti. Bu sene yazın başında görülen dava sendikanın lehine sonuçlandı ve Beks Çorap’ın çalıştığı Tchibo, HM gibi uluslarara­sı markaların baskısı ile itiraz olmayınca Öz İplik-ış yetkiyi aldı. Öz İplik-ış yetkiyi alınca 4 Temmuz 2018 tarihinde genel merkez kararı ile Nuh İçli’yi işten çıkardı.

“Örgütlenme aşamasında peşini bırak peşimi bırakmayan genel başkanında­n örgütlenme uzmanına kadar sendika yöneticile­ri, işleri bitince aynı Beks patronu gibi hiçbir gerekçe sunmadan beni işten atarak cezalandır­mak istiyor” diyen Nuh İçli şöyle devam etti: “Öz İplik-ış işi olduğunda değerlisin ama iş bitince hemen gözden çıkarıyor. Beks’e karşı açtığımız işe iade davalarını bile doğru dürüst takip etmedi. Ben de başka bir avukata verdim. Ama ben mücadelemd­en vazgeçmeye­ceğim.”

Öz İplik-ış’in işçiden daha çok fabrikanın çalıştığı müşteriler aracılığıy­la sıkıntıyı çözmeye çalıştığın­ı ifade eden İçli, “Şimdi sözleşme başlayacak, temsilcile­r belirlenec­ek. Sendika buralarda hep işçiye danışmadan kendisi karar vermek istiyor. Bunu yaparken de ayağına dolanacak dikenleri temizlemek istiyor. Sendika bizi de diken gördü herhalde” diyor.

Konuyla ilgili görüştüğüm­üz Öz İplik-ış Genel Sekreteri Rafi Ay ise Nuh İçli’nin Beks Çorap sürecinde işten atılınca mağdur olmasın diye sendikada işe başlattıkl­arını belirtti. Rafi Ay, “Aynı dönemde 3 işçiyi aynı şekilde işe başlattık. Beks örgütlenme­si bitmesine rağmen istihdam etmeye devam ettik. Ama Nuh sendikacıl­ık yapmak değil işe geri dönmek istiyordu. Biz davalarını açtık. Hatta kendisine ‘Sen sektörü bilen birisinin. Örgütlü olduğumuz diğer çorap fabrikalar­ında işe başlatalım’ dedik. Ama Beks Çorap’a girmek istedi. Hatta fabrika ile görüştü. Kendisi sendikacıl­ık yapmak istemiyord­u” dedi. (ÇERKEZKÖY/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye