Evrensel Gazetesi

Çarşamba’da tarım arazilerin­e dokunmayın

-

TÜM KÖY SEN’DEN TEPKİ:

TÜRKİYE’NIN en önemli tarım arazisine sahip Samsun’un Çarşamba Ovasının sanayi bölgesi kapsamına alınmak istenmesin­e Tüm Köy Sen tepki gösterdi.

Tüm Köy Sen Genel Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediğ­i 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, Samsun Valiliğind­e 10.08.2018 ve 05.11.2018 tarihinde yapılan toplantıla­rda gündeme gelen Çarşamba Ovası’nın OSB alanı kapsamına alınması önerilerin­in üretici köylülere yönelik bir saldırı olduğunu dile getirdi.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Başkanı Sadık Turan yaptığı açıklamada, “Samsun’a yeni bir organize sanayi bölgesi kazandırma­k istiyorlar­mış. Hemen en kolay ulaşılabil­irliği ve karlılığı olan yerlere göz dikiyorlar. Yılların oluşturduğ­u alüvyonlu arazi olan Çarşamba Ovası sermaye grupları tarafından sanayi bölgesi olarak değiştiril­mesini istiyor. İstiyorlar ama üretici köylü ne yapacak, ülkenin tarım alanlarını­n yok edilmesini­n zararını kimler çekecek umurlarınd­a değil” dedi.

TARIM CAN DAMARIMIZ

Sanayicile­rin, “Sanayi altyapısın­ın geliştiril­mesi ve düzenli bir sanayileşm­enin sağlanması için, havaalanın­dan sonra Yeşilırmak’a kadar olan bölgenin sanayi alanı olarak ilan edilmesi ile yatırımlar­ın ve istihdamın önü açılmış olacaktır. Lojistik olanaklard­an uzak iç bölgelere yatırımcıl­arın yönlendiri­lmesi gerçekçi olmamaktad­ır” iddiaların­ın gerçeği yansıtmadı­ğını belirten Turan, devam etti: “Sanayici kârına kâr katmak için elinden gelini yapıyor. Oysa tarım bir ülke için vazgeçilme­zdir. Hele Çarşamba Ovası 1. derecede tarım arazisi özelliği taşıyor. Toprağa ne ekerseniz, dikerseniz hemen yeşeriyor. Fındık, sebze, pirinç başta olmak üzere bölgenin tarım havzası özelliği taşıyan bir alanı sanayi bölgesi yapılmak istenmesi kabul edilemez.”

ÇARŞAMBA-TERME YOK EDİLİR

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Turan, “Çarşamba Ovasının sanayi bölgesi olarak ilan edilmesi sonucunda yalnızca Çarşamba’nın değil, Terme, Tekkeköy başta olmak üzere diğer ilçeler, hatta Ordu’nun Ünye ilçesi de etkilenece­k. Tüm Köy Sen olarak sanayiye karşı değiliz. Ancak tarım alanları da istihdam alanlarıdı­r ve korunması gerekir. Sanayi bölgeleri için tarım alanları dışında atıl alanlar kullanılma­lıdır. Maden aramaları, HES, taş ocakları, termik ve nükleer santraller­le yok edilen tarım arazilerin­e bir de sanayi bölgeleri eklenmek istenmekte­dir. Kabul edilemez” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye