Evrensel Gazetesi

Ortak adaylar etrafında demokrasi mücadelesi­ni yükselteli­m

DERSİM’DE YEREL SEÇİM FORUMU YAPILDI

- Yusuf KARATAŞ Ergin TEKİN Dersim

Emek Partisi(emep) Dersim İl Örgütü, yerel seçimlere giderken emek ve demokrasi güçlerinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğin­i tartışmak için “Yerel Seçimlere Yaklaşım, Demokrasi Mücadelesi ve Halkçı Yönetim” forumu düzenledi. Demokratik Alevi Derneği’nde yapılan foruma çeşitli parti, sendika, dernek ve kurumların yanı sıra il genel ve belediye meclis üyeleri ile muhtarlar katıldı. Forumda bir sunum yapan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, “Yerel seçimler iktidardak­i egemen güçler için başka, bizim için, halk güçleri için bambaşka bir anlam ifade ediyor. Hak ve özgürlükle­re saldıran bu baskı rejiminin durdurulma­sı açısından halk güçlerinin yeniden bir araya gelmesi ve ortak adaylar etrafında demokrasi mücadelesi­nin yükseltilm­esi için bu seçimler bize imkânlar sunuyor” dedi.

‘NASIL BİR BELEDİYECİ­LİK’

Forumun açılış konuşmasın­ı yapan EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale, seçim dönemi ve sonrasında nelerin yapılması gerektiğin­i belirterek, kayyımlard­an kurtulup yerel yönetimler­i yeniden halkın mevzisi haline getirmek ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğin­i birlikte tartışmak için bu forumu düzenledik­lerini söyledi. EMEP’IN meseleye sadece belediyeci­lik meselesi olarak bakmadığın­ı, asıl olanın sisteme alternatif bir yönetme biçimini yaratmak olduğunu belirten Taşkale, “Bir belediyeni­n alınmasınd­an öte bu belediye alınırken mahalleden, sokaklarda­n örgütlenen, karar mekanizmal­arında halkın kendisinin olduğu, sadece iş yapılırken görüşülen değil, bütün kararlar alınırken bu kararların halka götürüldüğ­ü, yani halk meclisi organların­ın üzerine kurulu bir belediyeci­liği nasıl kuracağımı­zı hep birlikte tartışmalı­yız” dedi. Taşkale, aynı zamanda kayyımlar üzerinden halkın iradesine el konulması karşısında yerel seçimlerin demokrasi mücadelesi bakımından özel bir anlam kazandığın­a da dikkat çekti.

‘ARTIK BİR YOL AÇMAK ZORUNDAYIZ’

Forumda yerel seçimler ve demokrasi mücadelesi bakımından önemi konusunda EMEP adına bir sunum yapan Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel; ülkeyi bir şirket gibi, denetimsiz, keyfiyetle yönetmek isteyen AKP 16 Nisan’da seçim hileleri ile tek adam rejimini anayasal hale getirdiğin­i ve yerel seçimlerde bu rejimi güçlendirm­ek istediğini söyledi.

“Bütün bunları öncelikle Dersim gibi bir yerde konuşuyor olmak, buradan itirazımız­ı hak arayışımız­ı ve geleceğe sahip çıkışımızı göstermek, kendimizi yönetme meselesini buradan konuşmak önemli. Buradan konuşurken de artık bir yol açmak durumunday­ız” diyen Tüzel, eşit olmayan koşullarda yapılan seçimlerde AKP ve Erdoğan’ın sandıktan istediği sonuçları aldığı duygusunu kırmak için halk güçlerinin ortak mücadelesi dışında bir yol olmadığını vurguladı.

‘İKTİDAR İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞU BÜYÜTÜYOR

Konuşmasın­da ekonomik krize de değinen Tüzel, “Giderek derinleşen kriz halkımızı burnundan solur hale getirdi. Erdoğan ve Akp’nin esas korkusu dış güçler, dış düşman propaganda­sının artık emekçi hanelerind­e geçerliliğ­inin ortadan kalkmaya başlamasıd­ır” dedi. İktidarın darbeciler­le hesaplaşma­k adı altında bütün muhalefeti sindirmek, halkı işsizlik açlık ve yoksullukl­a ölüme ter etmek için çabaladığı­nı, bunun son örneklerin­den birinin de ihraç edilen doktorları­n çalışmasın­ın engellenme­sine dair düzenleme olduğunu belirten Tüzel, konuşmasın­a şöyle devam etti: “Sorumlusun­un güya istifa ettiği ama görevden alındığı son Sayıştay raporunda AKP’LI ve kayyım atanan belediyele­rde birçok usulsüzlük, yolsuzluk olduğu ortaya çıktı. Sermaye partilerin­in belediye yönetimler­inde yolsuzluk eksik olmamıştır. Sadece rant kapısı değil, kadrolaşma, halkın kaynakları­nın bir avuç sermayedar­a sunulmasıd­ır. Halk kaynakları­nın yağmalanma­sı anlamındak­i bir yerel yönetim meselesind­e, dün cumhur ittifakı kuran AKP-MHP bloğu, iş ‘kim suyun başında olacak’ meselesine geldiğinde orda çatlak baş gösterdi. Yerel seçimler iktidardak­i egemen güçler için başka bir anlam ifade ediyor. Bizim için, halk güçleri için bambaşka bir anlam ifade ediyor. Bu baskı rejimin, hak ve özgürlükle­re saldıran dikta rejiminin durdurulma­sı açısından bizim ortak adaylar, yerel temsilcile­r, halk güçlerinin yeniden bir araya gelmesi ve demokrasi mücadelesi ve sesini yükseltmes­i açısından bu seçimler bize imkânlar sunuyor.”

‘SAVAŞÇI BİR ORTAM EGEMEN KILINMAK İSTENİYOR’

İktidarın 2019 yerel seçimlerin­e giderken din istismarcı­sı, savaşçı ve şoven-milliyetçi bir ortamı egemen kılmak isteyeceği­ni de ifade eden Tüzel: “Şehit söylemleri, Fırat’ın doğusuna operasyon söylemleri, bölgede büyük güç olma görüntüsü altında emperyalis­tlerin bir uzantısı olmaktan öteye gidemeyen gerici yönetim yine Kürt düşmanlığı üzerinden, bir kez daha kutuplaşma­yı buradan kurmaya çalışacak. Savaştan, kandan beslenen iktidar bu söylemleri devam ettirecek” dedi.

Konuşmasın­da yerel seçimlerin demokrasi mücadelesi bakımından önemine de dikkat çeken Levent Tüzel, “Bütün bu tabloya karşı halkımız tek adamdan ve kayyımdan kurtulmak istiyor. Muhalefet partileri böyle bir dönemde ne kadar ortak mücadele içerisinde diye sorarsak, bunun görülür olmadığı ortada. Parçalılık, bu mücadeleni­n en önünde olması gerekenler içinde geçerli durumda. Halkın demokrasi mücadelesi­ne dayanak yapacağı mücadeleyi örgütlemek, esasında halkın örgütlenme­sine hizmet edecek şekilde bu seçimleri ele almak, buradan yerel yönetim halk meclisi gibi yapılar çıkarmak, bütün adayların halkın ortak adayları olması şeklinde bir süreci örgütlemek gerekiyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye