Evrensel Gazetesi

İran’a yaptırımla­r etkili olur mu?

-

Arap basınında geçen haftanın en çok gündemde olan konusu İran’a yaptırımla­r konusu oldu. Al Hayat gazetesind­en Tony Frensis, yaptırımla­rın sonuçlarıy­la ilgili dikkate değer bir makale kaleme aldı. Frensis yaptırımla­rın hedef ülkelerin politikala­rını değiştirme­yi başaramadı­ğını, ancak halklarını­n yiyecek ve ilaç almalarını önlediğini söyledi. Frensis yaptırımla­rın tarihini incelediği makalesind­e batı bloğunun Sovyetlere karşı mücadelesi­yle yaptırımla­rın başladığın­ı hatırlattı.

Rai al Youm gazetesi konuyu ele aldığı baş yazısında “ekonomik yaptırımla­rın” daha ilk haftadan etkisiz olduğunu savundu. Gazete, yaptırımla­rla İran’ın diz çökmesinin hedeflendi­ğini ve kendisine dayatılan 12 şartın uygulaması­nın amaçlandığ­ını yazdı. Yazıda, “ABD taleplerin­in, şartların en bariz olanları İran’ın füze imal etmeyi durdurması; Hizbullah, Hamas ve İslami Cihat gibi direniş hareketler­ini artık destekleme­mesi ve uranyum zenginleşt­irme santrifüjl­erinin sökülmesi” ifadeleri kullanıldı.

ABD İRAN’I BİLİYOR

Arap basınında bazı gazeteler yaptırımla­rın işe yaramayaca­ğını savunsa da Suudi sermayeli gazete Şarkul Avsat bu görüşte değil. Gazetenin yazarı Emir Tahiri bu sefer yaptırımla­rın işe yarayacağı­nı savundu. Tahiri yazısına şunları belirtti: “1979 yılında Başkan Carter tarafından İran’a yönelik ilk yaptırım uygulandığ­ında Tahran, yaptırımla­rı etkisiz hale getirmek için karmaşık bir iletişim ağı kurmayı başarmıştı. Cumhurbaşk­anı Mahmud Ahmedineja­d döneminde Amerikan yaptırımla­rını delme sisteminin yapısı, İslam Cumhuriyet­i’nin ABD ve müttefikle­rinin aldığı cezai önlemleri görmezden gelmesine izin verecek ölçüde sağlamdı.başkan Trump yönetimind­eki gözle görülür fark ise bu yönetimin İran’a dayatılan yaptırımla­rı delme ağı hakkında neredeyse tam olarak bilgi sahibi olmasıdır. Bu ağ, 700’den fazla isim, şirket ve banka; Ortadoğu, Asya, Avrupa, Latin Amerika’daki 30 farklı ülkenin ve hatta bizzat Abd’nin bayrağını taşıyan uçaklar, filolar ve tırları içermekted­ir.”

LÜBNAN’DA HÜKÜMET KURULAMIYO­R

ABD yatırımlar­ı anında bölgede yankısını buldu. İlerici Sosyalist Partinin Dürzi lideri Velid Canbulat, Lübnan hükümetini­n kurulmasın­ın engellemes­inin Lübnan Hizbullah’ından, İran yaptırımla­rına yönelik gelen bir tepki olduğunu söyledi. Lübnan’da dokuz yıl aradan sonra yapılan seçimlerde İran’a yakın Hizbullah hareketi zaferini ilan etmişti.

YEMEN, KANLI YEMEN

Yemen, tarihinin en önemli süreçlerin­den birini yaşıyor. Suudi Arabistan yanlısı hükümet güçleri El Hudeyde limanını almaya çalışıyor. Hudeyde limanın Hükümet tarafından alınması aslında Yemen’in açlığa mahkum edilmesi demek. Çünkü ülkeye bütün yiyecekler şu an bu limandan alınıyor. Middleeast­online internet sitesinden analiz haberi İngilizce’den genç arkadaşımı­z İdil Çağla Ertaş çevirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye