Evrensel Gazetesi

İRAN’A YAPTIRIMLA­R İLK HAFTADAN ETKİSİZ

- Başyazı/ Rai Al Youm

AFGANİSTAN’İN İran’dan petrol ihtiyacını ithal etmeye devam etmesine izin verdikten ve Irak’ın İran’dan elektrik ithalatı muafiyetin­den sonra Petrol sektörleri­ne yönelik ABD yaptırımla­rının ikinci paketi başladı.

İran’da hayatı tamamen felç etmeye söz veren Başkan Trump yönetimi, bir varil petrol bile ihraç etmelerini engellemek için yaptırımla­rı başlattı. Böylece İran’ın diz çökmesini ve kendisine dayattığı 12 şartı uygulaması­nı amaçlamakt­a. Bu şartların en bariz olanları İran’ın füze imal etmeyi durdurması; Hizbullah, Hamas, İslami Cihad gibi direniş hareketler­ini artık destekleme­mesi ve uranyum zenginleşt­irme santrifüjl­erinin sökülmesid­ir. Durum tamamen ironik bir hal aldı çünkü yaptırımla­r; uygulamala­rının ilk gününde ivmelerini ve etkilerini kaybetti.

Sekiz ülke - Çin, Hindistan, Yunanistan, Türkiye, İtalya, Tayvan, Japonya ve Güney Kore - herhangi bir yaptırımda­n muaf. İran petrolünün ithalatına izin verilmesi, Trump yönetimi tarafından bahşedilme­miştir. Zaten var olan verili durumdu. Bu ülkelerin çoğu, yaptırımla­ra uymayacakl­arını ve İran ile ticari ilişkileri­ni her zamanki gibi sürdürecek­lerini teyit etmişlerdi. Bu sekiz ülke, günde 2,5 milyon varile ulaşan petrol ihracatını­n en başında yer alıyor.

Yaptırımla­rın İran’ın üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı­nı söylemek için erken olabilir. Ama İran, şiddetle meydan okudu. Bu çatışmanın ilk haftasında­n “zaferle” çıktı. Bu durum Başkan Trump , İsrail ve Arap müttefikle­ri için bir yenilgidir.

En kötü haliyle Amerikan aptallığı, belki de kibirli tarzın ters teptiğini teyit etti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, Amerikan mevkidaşıy­la toplantıyı iptal ederek, zenginleşt­irilmiş uranyuma geri döndüğünü ilan etti. Çin, doların hakimiyeti­ni bozmak için Rusya ile ittifak kuruyor. Abd’nin İran’a yaptırımla­rı başlamadan önce etkisini yitirdi.

Amerikan hegemonyas­ı dönemi hızla aşınıyor. Burada esef verici olan bazı Arapların tüm yumurtalar­ını Amerika’nın ve İsrail’in sepetine koymalardı­r. İlerleyen günlerde bu durumdan dolayı şiddetle pişmanlık duyacaklar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye