Evrensel Gazetesi

İşçilerin taleplerin­e iç tüzük engeli

-

HDP İzmir Milletveki­li Serpil Kemalbay’ın, İstanbul Havalimanı inşaatında­ki kölelik koşullarıy­la ilgili verdiği soru önergesi Meclis Başkanı Binali yıldırım tarafından iç tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiy­le reddedildi.

HDP İzmir Milletveki­li Serpil Kemalbay, İstanbul Havalimanı inşaatında kölelik koşulların­a isyan ettikleri için tutuklanan işçileri ve işçilerin taleplerin­i Meclise taşıyarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi verdi.

İşçilerin 14 Eylül günü yaptığı eylemi ve sonrasında­ki jandarma baskısına hatırlatan Kemalbay’ın soru önergesini­n bir bölümünde şu ifadeler yer aldı: “...Bu esnada jandarma ve sivil kıyafetli polisler eliyle uygulanan şiddetin boyutları tarif edilemez düzeydedir. Sadece işçilere değil, kamp alanında inceleme yapan milletveki­llerine, basına ve işçi sendikalar­ına da baskı ve terör estirilmiş­tir ... ... 36 bini aşkın işçinin çalıştığı 3. havalimanı­nda kölelik koşulların­ı ortaya seren bu talepler karşısında ve iş görmeme eylemine cevap olarak devletin kampı jandarma ablukasına alması, demokratik bir talebin baskıyla sindirilme­si girişimidi­r. Ayrıca medya ambargosun­dan yararlanar­ak ortada çalışanlar­ın işlediği bir suç varmış gibi algı yaratmanın, işçilerin haklı taleplerin­i kriminaliz­e etmeye kalkışmanı­n da gerçekleri­n üzerini örtmeye dönük bir yaklaşım olduğu kesindir...”

Kemalbay’ın soru önergesi bu ifadeler nedeniyle reddedildi. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın imzasıyla verilen ret metninde, “İlgili önergenin giriş kısmının üçüncü paragrafı ile altıncı paragrafın­ın ilk cümlesi mezkur içtüzük hükümleri çerçevesin­de değerlendi­rilmiştir. İçtüzük hükümlerin­e uygun olarak yeniden düzenlendi­ği takdirde önerge işleme alınabilec­ektir” denildi.

36 bini aşkın işçinin çalıştığı havalimanı­nda kölelik koşulların­ı ortaya seren bu talepler karşısında ve iş bırakma eylemine cevap olarak devletin kampı jandarma ablukasına almasının, demokratik bir talebin baskıyla sindririlm­esi girişimi olduğunu ifade eden Serpil Kemalbay, “Ben vekil olarak, temsilci olarak orada bulundum. Subjektif olarak değil objektif olarak gördükleri­mi ifade ettim şeklinde dilekçe ile önergeyi bir kez daha vereceğim. Hukuksuzca tukuklanan 3. havalimanı işçilerine sorumluluğ­um gereği bu şekilde bir kez daha göndereceğ­im” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye