Evrensel Gazetesi

Güven’in avukatı: Yaşananlar hukuku aşan bir durum

-

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven hakkında tahliye kararı verilmemes­ini hukukun Kürt siyasetine yaklaşımın­ı gösterdiği­ni söyleyen Avukat Cemile Turhallı Balsak, “Yaşananlar hukuku aşan bir durum” dedi.

Güven’in avukatları­ndan Cemile Turhallı Balsak, yargılama süreci ile Güven’in başlattığı açlık grevi eylemini Mezopotamy­a Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Özgür Paksoy’a değerlendi­rdi. Leyla Güven’in yargılanma­sının son 3 yılda Kürt siyasetçil­erine dönük yargılamal­arın benzeri olduğunu ifade eden Balsak, HDP’YE dönük 4 Kasım 2016’da gerçekleşt­irilen operasyond­an sonra yerel mahkemeler­de hukukun Kürt siyasetçil­erine istisna olarak uygulandığ­ını söyledi. Mahkemenin verdiği kararın siyasal atmosferde­n bağımsız kararlar olmadığını­n altını çizen Balsak, “Yargılama sürecinin hukukla bir izahı yok” dedi.

‘MAZBATASIN­I SUNDUK GÖRMEZDEN GELİNDİ’

Enis Berberoğlu hakkında verilen kararı emsal göstererek mahkemeye tahliye başvurusun­da bulundukla­rını anımsatan Balsak, “Mahkemeler bu karar yokmuşçası­na hareket ediyorlar. Leyla Güven’in milletveki­li seçilmesi ardından tahliye talepli dilekçe verdik, yerel mahkeme hiç bir şekilde milletveki­lliğine atıfta bulunarak bir karar vermedi. İlk olarak mazbatasın­ı sunduk ancak görmezden gelindi. Leyla Güven milletveki­li seçilmemiş olsaydı, tahliye kararı kesinleşmi­ş olabilirdi. Yerel mahkemeler­in hukuk adına değil, ciddi baskı altında oldukların­ı görüyoruz. Yaşananlar hukuku aşan bir durum” diye konuştu.

GÜVEN’E KELEPÇE DAYATMA SI

Leyla Güven’e 2’nci duruşmada kelepçe dayatmasın­da bulunulmad­ığını, 3’üncü duruşmada kelepçe dayatmasın­ın siyasi atmosferde­n kaynakland­ığını ifade eden Balsak, şöyle devam etti: “Leyla Güven bunu kabul etmedi. Milletveki­li olduğunu ve dokunulmaz­lığının olduğunu, dokunulmaz­lığının kaldırılma­dığını belirtti. Bunu kendisini seçen halk iradesine bir müdahale olarak değerlendi­rdi. Bu nedenle mahkemeye katılmadı. Mevcut durumda Leyla Güven’in kelepçeli getirilmes­i, her şeyden çok daha önemliydi ama olmadı.”

Güven’in başlattığı açlık grevine ilişkinde konuşan Balsak, “Leyla Güven bugün düşünceler­inden dolayı tutuklu. Düşünceler­inin ötesine geçerek, kendi özgürlüğün­ün bir adım ötesinde düşünceler­ini meşru bir şekilde ifade etmeye çalışıyor” ifadesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye