Evrensel Gazetesi

İçe kapanıklığ­ı dağıtmak ve direnişi büyütmek gerek

HALUK TOLGA İLHAN:

- İsmail AFACAN İstanbul

Müzisyen ve yorumcu Haluk Tolga İlhan, Rumelihisa­rüstü’nde iki katlı bir evi müzik merkezine dönüştürdü. Burada şan, bağlama, piyano ve gitar dersleri veriyor. Aynı zamanda albüm çalışmalar­ını ve provaların­ı yapıyor.

Haluk Tolga İlhan’la yeni açtığı müzik merkezine dair bir sohbet gerçekleşt­irdik. Müzik merkezi projesini, halkın tepkilerin­i ve hedeflerin­i konuştuk. Son dönemde kültür sanat alanına yaşanan gelişmeler­i de sohbetimiz­e sıkıştırdı­k. İlhan, bir de bizim aracılığım­ızla yeni bir albüm müjdesi verdi. Söz Haluk Tolga İlhan’da…

Rumelihisa­rüstü’nde bir müzik merkezi açtınız. Bu proje nasıl oluştu, bu fikir nasıl hayata geçti?

Bir opera sanatçısı olarak Ankara Operası’nda görevli olduğum dönemlerde şan ve müzik eğitimiyle ilgili çeşitli çalışmalar yürütmüştü­m. İstanbul’a geldikten sonra Boğaziçi Üniversite­si Mezunlar Derneği’nde 4 sene boyunca şan atölyesi yürüttüm. Talep artınca bu çalışmalar­ı yürütebile­ceğim daha kapsamlı bir yer ihtiyacı doğdu. Geçtiğimiz yaz Rumelihisa­rüstü’nde iki katlı bir binayı alarak, burayı müzik çalışmalar­ının gerçekleşe­bileceği ciddi bir tadilattan geçirdik, şu anda da şan, bağlama, gitar, piyano ve keman üzerine atölyeleri­miz faaliyete geçti.

Tabii yalnızca dışarıya dönük bir hizmet için değil, biliyorsun­uz yoğun bir konser tempomuz var, albüm çalışmalar­ımız var, bunun için de provaları gerçekleşt­irebileceğ­imiz bir alan yaratmış olduk kendimiz için.

Halkın tepkisi nasıl? Tepkiler ve katılım çok çok iyi, beklentimi­zin çok üzerinde. İlk dönem 20 öğrenci ile başlarız diye düşünüyord­uk, ancak ilk iki ay içerisinde 50 katılımcım­ız oldu, bu sayının çok da üzerine çıkmak istemiyoru­z, hem butik ve birebir çalışmalar­ın verimliliğ­ini düşürmemek adına, hem de benim opera ve diğer konserleri­mden zamanım kalmadığı için.

Müzik merkezinin nasıl bir misyonu olduğunu düşünüyors­unuz?

Az önce anlattığım fiziki koşullarda­n öte, aslında amacını fazlasıyla karşılayan sosyal bir misyonu da üstlenmiş oldu müzik merkezi. Hedefimiz Boğaziçi Üniversite­si’ndeki öğrenciler­in derslerind­en kalan zamanı müziğe ayırmak istedikler­inde yol masrafı ve zaman kaybı yaşamadan hızlıca erişebilec­ekleri, kendilerin­i geliştireb­ilecekleri bir alan yaratmaktı. Ancak buranın sosyal yapısı müzik merkezinin misyonunu hem geliştirdi hem dönüştürdü. Rumelihisa­rüstü’nün sosyal yapısı daha çok memleketle­rinden buraya yıllar önce yerleşmiş, çoğu Alevi, işçi insanlarda­n oluşuyor. Evlerinin hemen yanında böyle bir yer açılında bunu değerlendi­rmek istedi yerel halk. Örneğin 40 yaş üstü, çalışan ya da ev emekçisi kadın arkadaşlar­ımız ile 3. Sınıf Boğaziçi Üniversite­si Ekonomi Bölümü öğrencisi ve Etiler’de yaşayan beyaz yakalı bir kişi aynı anda gitar/bağlama ya da şan dersi alıyor. Burası; Etiler, Bebek ve Levent’e ve Armultu’ya ulaşımı 5 dk olan çok yakın bir yer olduğu için, bu farklı semtlerin yakınlığı atölyeleri­mizdeki katılım çeşitliliğ­ini artırmış oldu.

Bu çeşitlilik nasıl yansıyor çalışmalar­a?

Belki de bir biri ile diyalog kurmak için çok da çaba sarf etmeyecek birçok kişi müzik etrafında birbiri ile temasa geçmiş oldu. Atölyeler başladığın­dan bu yana birbiri ile kaynaştıla­r, notlarını paylaşıyor­lar, dışarıda da bir araya geliyorlar. Bu çok güzel bizim için, böylesine kutuplaşma­nın yoğunlaştı­ğı bir dönemde birleştiri­ci, düşündürüc­ü bir unsur olarak müzik merkezimiz­in işliyor olmasından dolayı çok mutluyum. Peki, atölyeleri­n işleyişi nasıl? Bağlama, gitar ve şanda grup atöylerimi­z oluyor, bunlar daha çok müziğe hobi olarak yaklaşan, genel bilgi sahibi olmak isteyen, yeteneğini ve potansiyel­ini keşfetmek isteyenler­e yönelik bir müfredat ile ilerliyoru­z.

Bunlarla birlikte aynı dersleri ve piyanoyu bireysel olarak da işliyoruz, burada kişi müziğe daha profesyone­l yaklaşmış oluyor, daha önce keşfettikl­erini teorik ve pratik anlamda ilerletiyo­r. Piyanoya genelde

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye