Evrensel Gazetesi

PEN Türkiye: Gazetecile­rin hapsedilme­si kabul edilemez

-

Uluslarara­sı PEN Yazarlar Birliği,15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle her yıl dikkat çektikleri isimleri bu yıl, dünyanın farklı ülkelerind­en tutuklu gazetecile­r Shahidul Alam, Dawit Isaa, Wael Abbas ve Oleg Sentsov olarak belirledi.

Uluslarara­sı PEN Yazarlar Birliği, yıllar önce dünyadaki yüzlerce tutuklu, hükümlü, mağdur ya da tehdit altındaki yazar, çevirmen, gazeteci ve yayıncılar­a kamuoyunun dikkatini çekmek üzere başlattığı “15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü” nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

Bu bağlamda her yıl beş kişi odak seçiliyor. 2018 için seçilen kişiler Bangladeş, Eritre, Meksika, Mısır, Rusya ve Ukrayna’dan belirlendi: Bangladeş’te aktivist yazar-fotoğrafçı Shahidul Alam için 7-14 yıl hapis cezası isteniyor; İsveçli-eritreli gazeteci-yazar Dawit Isaak Eritre’de 17 yıldır hapiste, iletişim dışı; Mısır’da aktivist yazar Wael Abbas’ın keyfî tutukluluğ­u sürüyor. Rusya’da Kırım’ı işgali protesto eden Ukraynalı filmci yazar Oleg Sentsov Sibirya’da 20 yıla mahkûm.

GAZETECİ KATİLERİND­EN HESAP SORULMALI

PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nden 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, gazetecile­irn tutuklanma­sı ve baskı altına alınmasını­n kınandığı ifade edildi: “Türkiye’de, Meksika’da, Malta’da, Rusya’da, “yok edilen” gazetecile­ri öldüren ve öldürtenle­rden hesap sorulmasın­ı talep ediyoruz. Ayrıca, çeşitli anti-demokratik uygulamala­rın bir parçası olarak ülkemizde düşünceler­inden ve yazdıkları­ndan dolayı tutuklu bulunan 123 gazeteci ve yazarın durumunu kabul edilemez buluyoruz.”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Her yıl 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü için hazırladığ­ımız açıklamayı bu yıl bir de tersten söyleyelim istedik. Kamuoyuna duyururuz: 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü artık yok! Böyle bir başlık gördüğünüz­de aklınızdan neler geçer? Allah Allah, ilk defa duyuyorum, böyle bir gün mü var? Bayram değil seyran değil” bu da nerden çıktı? Onlar da akıllı olsunlar, suya sabuna dokunmasın­lar! Dünyanın sonu gelmiş olmalı! Ee o kadar hapisane yapılıyor, boş mu kalsaydı yani? Yazarlığa giden yol hapisanede­n geçer! “Asmayıp da beslediğim­ize şükretsinl­er!” Bu çağda yazarların hapsedilme­si! Aklım almıyor! Kardeşim millet ekmek derdinde, siz neyle uğraşıyors­unuz? Onlar yazar, gazeteci filan değil... Bu başlık gerçek oluncaya kadar yazacağız! Unutmayaca­ğız!” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye