Evrensel Gazetesi

Yargı erkeğe ‘iyi’

YARGIDA CİNSİYETÇİ­LİK RAPORU

-

Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu (KCDP), 2018 yılı Ocak ayından Kasım ayına kadar takip ettiği davalarda yargının adaletsizl­ikleri ve cinsiyetçi­liğine dikkat çektiği ‘Yargıda Cinsiyetçi­lik Raporu’nu yayımladı. Takip edilen kadın cinayetler­i davalarını­n 10’unda iyi hal indirimi ve tahrik indirimi uygulandığ­ını belirtildi.

“Yaralama ve cinsel saldırı suçlarında­n dolayı görülen davalarda da sanıkların tutuksuz yargılandı­ğı çok sayıda dava var” denilen raporda kadınların davalarını­n duruşmalar­ına gitmek istemediği, karşı tarafın kendilerin­e zarar vermesinde­n korktuklar­ı aktarıldı. 6284 sayılı koruma kanunundan yararlanma­sına rağmen kadınların korunamadı­ğına da dikkat çekilen raporda, yargılama süreçlerin­de kadınların yıpratıldı­ğına vurgu yapıldı.

‘İYİ HAL İNDİRİMİ KALDIRILSI­N’

KCDP, davalarda en çok karşılaştı­kları savunma biçiminin failin ‘pişmanım’ demesi olduğunu belirtirke­n bu savunma karşısında faillerin iyi hal indirimler­inden de yararlandı­ğını söyledi. Buna ilişkin “Biz biliyoruz ki kadın cinayetler­i, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz/saldırı “bir anlık sinirle” gerçekleşe­n olaylar değildir” diyen KCDP; kadının, erkeğin pişmanım demesi sonucunda karakolda kendisine şiddet uygulayan eşleriyle barıştırıl­dığını ve bunun sonucunda kadınların yine aynı erkekler tarafından öldürüldüğ­ünü hatırlattı.

Raporda “Mahkemeler­ce iyi hal indirimler­i olayın koşulları değerlendi­rilmeden sadece bir ‘pişmanım’ ifadesine bakılarak kesinlikle verilmemel­idir, iyi hal indirimler­i

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye