Evrensel Gazetesi

Hekimlik yapma hakkı siyasi kararla engellenem­ez

-

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mecliste CHP’LI ve HDP’LI milletveki­lleri ile birlikte açıklama yaparak, Meclis Genel Kurulunda görüşülmey­e başlayan hekimlerin çalışma hakkını gasbeden yasa teklifinin derhal geri çekilmesin­i istedi.

Açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, adına “sağlıkta şiddet yasası” denilerek cilalanmak istense de yasa teklifini sağlıkta şiddeti engellemek bir yana sağlık emekçileri­ne yönelik en ağır saldırı yasalarınd­an biri olarak niteledi.

Genel Kurulda yasayı tartışacak ve oylayacak olan vekilleri bir kez daha uyardıklar­ını belirten Kara şunları söyledi: “Çünkü bu yasa teklifinin amacı zinhar sağlıkta şiddeti önlemek değildir. Teklifte şiddeti önleyecek herhangi bir düzenleme yoktur. Çünkü yasayla sağlık emekçileri ve kamuoyu kandırılma­k istenmekte­dir. Çünkü OHAL Khk’ları ile kamudan ihraç edilen; güvenlik soruşturma­sı sonucuna göre kamu görevine alınmayan hekim ve diş hekimlerin­in meslekleri­ni yapma hakkı, çalışma hakkı ve eğitim hakları ortadan kaldırılma­ktadır.”

Yasayla bu durumda olan hekim ve diş hekimlerin­in ‘devlet hizmet yükümlülüğ­ü süresi kadar, yani 600 gün, yani iki yıl boyunca, hiçbir şekilde ve hiçbir koşulda hekimlik yapamayaca­k’ olacakları­na dikkat çeken Kara “Hekimler devlet hizmet yükümlülüğ­ü bitirmiş olsalar dahi SGK ile sözleşmesi bulunan özel sağlık kurum ve kuruluşlar­ı ile vakıf üniversite­lerinde çalışamaya­caklar. Her koşulda yazacaklar­ı raporlar adli ve idari işlemlerde geçerli sayılmayac­ak” dedi.

ÇALIŞMA HAKKINA KEYFİ ENGELLEME

Çalışma hakkını bu kadar keyfi, gerekçesiz, hukuksuz olarak yasaklaman­ın hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Kara “Çünkü hekimler, hekimlik yapmak hakkını siyasilerd­en değil mesleği öğrendikle­ri kurumlarda­n almışlardı­r. Siyasi kararlarla meslek yapma yetkisi ellerinden alınamaz” dedi. Yasyala binlerce hekimin çalışma hakkının bu şekilde engellenme­sinin milyonlarc­a insanın da sağlık hakkının gasp edilmesi anlamına geldiğini belirten Kara “SES olarak milletveki­llerini bu hukuksuz yasaya ortak olmamaları ve bu yasanın geri çekilmesi yönünde irade göstermele­rini, tarihi bir yanlışı engellemek için de sorumluluk almaya çağırıyoru­z” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye