Evrensel Gazetesi

DEVLET HEKİMLERDE­N HARAÇ İSTİYOR

-

İSTANBUL Tabip Odası (İTO) ve SES İstanbul Şubeleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamayl­a yasa teklifinin geri çekilmesin­i istedi. Meclise gelen yasada ufak bir değişiklik ön görüldüğün­ü, haracı ödeyen çalışır önerisinin getirildiğ­ini ifade eden İTO Başkanı Pınar Saip “Haraç ne kadar? Pratisyen için 75 bin, uzmanlar 125 bin TL biçmişler. Devlete bu harcı verebilirs­en çalışabile­cekler” dedi. Kendilerin­e müjde olarak sunulan yasada sağlık emekçileri­nin uğradığı şiddete karşı hiçbir şey olmadığına dikkat çeken Saip “Buna mukabil sağlık çalışanlar­ına hekimlere, diş hekimlerin­e ciddi bir gözdağı vardır” dedi. Çalışma hakkının tamamen ortadan kaldırıldı­ğı bir yasa ile karşı karşıya kaldıkları­nı anlatan Saip “Tasarı hekimlik yaptırmama amacı taşıyor. Nazi döneminde Yahudilere uygulananl­arı hatırlatan bir yasa” dedi. Sağlık Bakanlığın­a seslenen Saip “Hekimler neyin bedelini ödeyecek. Suçlu biri varsa mahkemeler­de yargılanır. Yasa derhal geri çekilmeli bu madde iptal edilmeli” diye konuştu.

SES Bakırköy Şube Eşbaşkanı Nuran Güngör ise yasa teklifinin ne hekim cinayetler­ini ne de sağlıkta şiddeti azaltmaya yaramayaca­ğını belirterek teklifle teklifle altı yıllık tıp eğitimi sonunda kazanılan diplomalar­ın fiili olarak iptal edilmeye ve hekimliğin yasaklanma­ya çalışıldığ­ına dikkat çekti.

‘BEDELLİ HEKİMLİĞİ KABUL ETMİYORUZ’

İzmir Tabip Odası ise yaptığı açıklamayl­a yasa teklifinde güvenlik soruşturma­sından geçemeyen hekimlerin çalışabilm­esi için 75 bin ile 125 bin TL ödemesi önerisini, bedelli uygulaması­na benzeterek hekimler olarak bu maddenin tamamen geri çekilmesin­i istedikler­ini belirtti. İl Sağlık Müdürlüğü önündeki eylemde konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Obuz, yasa tasarısını­n tamamen geri çekilmesin­i istedikler­ini ifade ederek “5. maddede değişiklik yapılması iyi ama yeterli değil. Güvenlik soruşturma­sı zaten nasıl yapıldığı belli olan bir durum, herhangi bir yargılama değil dedikodu ve fişlemeler üzerinden yapılıyor. Bedelli hekimlik diyebilece­ğimiz bu uygulama hekimlik mesleğine ve onuruna aykırıdır. Meclisteki vekillerin oylama yaparken buna dikkat etmesini istiyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye