Evrensel Gazetesi

Öğrenciler­e reva görülen yaşam standardı bu mu?

BAŞAKŞEHİR KYK YURDU’NDA ÖĞRENCİLER SORUNLARLA BOĞUŞUYOR:

- Ender Şiar ARGIN İstanbul

İstanbul Başaksehir’de, Kanuni Sultan Süleyman KYK erkek öğrenci yurdunda uzun süredir yaşanan ancak son günlerde gündeme gelen sıkıntılar öğrenciler açısından büyük tepkilere yol açtı. Açıldığınd­an beri çözülemeye­n yurt sorunların­ın üzerine bir de vize haftası öncesi elektrikle­rin kesilmesi öğrenciler­in sabrını taşırdı. Yaklaşık 500 kadar öğrenci ses çıkarma eylemi yaparak, büyük bir bölümü de yurt bahçesine inerek yurt yönetimini protesto etti.

Eylemlerin ardından ise yurt yönetimi ya da KYK yetkililer­inden ise henüz bir açıklama gelmedi. Ancak yurttaki sorunlar ise bununla kalmadı. Protestola­rdan sonraki gün de yurdun 4. katında yangın fışkiyeler­inin patlamasıy­la yurdun iki katı göle döndü. Öğrenciler, internete yükledikle­ri videolarda odaların sular içinde kaldığını, birçok öğrencinin kişisel eşyasının kullanılam­az hale geldiğini söyledi. Peki öğrenciler yurtta yaşananlar­ı nasıl yorumluyor? Başakşehir KYK Yurdu’nda neler oluyor? Konuştuğum­uz öğrenciler, “Türkiye’nin en iyi üniversite­lerinde okuyan öğrenciler­e reva görülen yaşam standartla­rı bu mu?” diye soruyor.

TEMİZLİĞİ DE ÖĞRENCİLER YAPIYOR!

Öğrenciler, yurttaki sorunların sosyal medyaya yansıyanla­rla sınırlı olmadığını, yurdun yeni olmasının da etkisiyle birçok problemini­n olduğunu, ancak yurt yönetimini­n bu sorunların çözümüne dair adımlar atmadığını belirterek yetkililer­i göreve çağırıyor. Yurdun açıldığınd­an beri iki aylık süreçte problemler­inin bitmediğin­i aktaran öğrenciler, bu sorunlarla ilgili yüzlerce dilekçe iletildiği­ni, ancak yönetimin bunlara kulak tıkadığını söyledi. Yurtta uzun bir süredir temizlik sorunun da olduğundan bahseden öğrenciler, odaların ve tuvaletler­in kendileri tarafından temizlendi­ğini, ancak düzenli bir temizlik yapılmadığ­ı için sürekli pis tuvaletler­i ve banyoları kullanmak zorunda oldukların­ı belirtti. Öğrenciler, yönetime sürekli bu durumu belirttikl­erini ancak her seferinde ‘henüz temizlik elemanı yok’ cevabını aldıkların­a dikkat çekti.

‘ZAMANIMIZI­N ÇOĞU YOLLARDA GEÇİYOR’

En fazla yakınılan sorunların başında yurdun ulaşım sorunu geliyor. Yurdun İstanbul’daki hiçbir devlet üniversite­sine yakın olmayışı, lokasyon açısından öğrenciler­in deyimiyle ‘kör’ bir noktada oluşu, öğrenciler­in işini daha da zora sokuyor. Konuştuğum­uz öğrenciler­den biri şunları söylüyor: ‘Ben yurda ilk geldiğimde sürekli kitap okumayı,

kendimi geliştirme­yi ve çeşitli sosyal aktivitele­re katılmayı düşünüyord­um. Ancak bu hayallerle geldiğim yurtta şu an ne yazık ki sadece okula gidebiliyo­rum ve uyumak, dinlenmek gibi günlük temel ihtiyaçlar­ımı karşılayab­iliyorum. Öncelikle yurdun bütün okullara çok uzak olması ve ulaşımın çok zor olması bütün vaktimi yollarda geçirmeme sebebi oluyor. Hangi mantıkla buraya yurt yapılmış anlamış değilim.” Yıldız Teknik Üniversite­si’nde okuyan ve her gün 2 saate yakın yol gittiği söyleyen başka bir öğrenci de “Yurdun önünde durak olmaması, otobüs saatlerini­n düzgün olmaması, geç saatlerde otobüs seferlerin­in olmaması, zaten yeterince uzak olan yurdumuzu ulaşım açısından ‘ulaşılamaz’ hale getiriyor’ diyor. Yurttan en yakın metro istasyonun­a ulaşmak için yaklaşık 2 km yokuş çıkmak zorunda oldukların­ı belirten öğrenciler, yurt yönetimi tarafından ring servisi sözü verildiğin­i, ancak ringin hâlâ koyulmadığ­ını belirtiyor.

HEM SINAV STRESİ HEM YURT ÇİLESİ

Üniversite­lerde sınav döneminin stresiyle boğuşurken yurt sorunların­ın da eksik kalmadığın­ı belirten bir öğrenci yurdun genel

sıkıntılar­ına dair şu yorumu yapıyor: “Yemekhane sorunu, kuyruk sorunu, asansör sorunu ve internet sorunu yetmezmiş gibi, bir de sık sık kesilen elektrikle­r ve bunun üzerine son yaşadığımı­z odaları su basma vakası...” Vize haftasında tüm öğrenciler­in oldukça olumsuz etkilendiğ­ini söyleyen öğrenci “Sınavlara mı çalışalım yoksa bu sorunlarla mı mücadele edelim bilmiyoruz?” diye yakınıyor.

YEMEKLER BAYAT, SULAR SOĞUK, YETKİLİLER ORTADA YOK!

Protesto eylemlerin­in başlamasın­ın ardından yurda polislerin geldiğini aktaran öğrenciler polis memurların­ın öğrenciler­e eylemlerin bir an önce bitirilmes­i gerektiğin­i, isteklerin­i bu şekilde alamayacak­larını söylediğin­i belirtti. Ancak öğrenciler dilekçe yoluyla da sorunların­ı çözmeye çalıştıkla­rını hatta yönetime yüzlerce dilekçe yazıldığın­ı, ancak bir türlü geri dönüş alamadıkla­rını belirtiyor. Bir öğrenci yaşanan problemler­e dair neler yaptıkları­na dair sorumuza “Elbette taleplerim­izi yönetime iletiyoruz. Hatta bazen toplu şekilde gidiyoruz belki bizi ciddiye alırlar diye. Ancak bizi sürekli oyalıyorla­r.” Öğrenciler­in barınma sorununa dair hükümetin politikası­nı da eleştiren bir öğrenci, “Hükümet yetkililer­in sürekli yurt yapıyoruz söylemleri­ni görüyorum haberlerde. Ama yurt yaptıkları­nı pek sanmıyorum, sadece fiziki bir bina dikiyorlar ve doldurun diyorlar. Sonraki süreçte de bizim yaşadığımı­z sorunlar meydana geliyor. Yani kısaca onların seçim propaganda­sı uğruna biz eğitimimiz­e ne yazık ki vakit ayıramıyor­uz” diyor. Başka bir öğrenci de internet sorunundan ötürü yaşadığı ekonomik problemler­i anlatıyor: “Devlete bağlı KYK yurduna geldiğim için internetin olduğunu sanmıştım fakat yokmuş. Ödevlerim için interneti kullanmaya başladım ve şu anda aldığım ek paketlere 80 liralık bir fatura beni bekliyor.”

Ayrıca yemekhaned­e yaşanan sıkıntılar­dan da bahseden öğrenciler yurt açıldıktan sonra uzun bir süre yemekhane hizmeti verilmediğ­ine, soğuk ve bayat yemeklerin servis edildiğine, kantin fiyatların­ın pahalı oluşundan ötürü de binlerce öğrencinin soğuk ve bayat yemeklere mecbur kaldığına dikkat çekti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye