Evrensel Gazetesi

‘Yerel çeşitler şirketlere devredilem­ez’

-

YERLİ tohumların patentlenm­esine karşı kuruluşlar Ziraat Mühendisle­ri Odası Genel Merkezinde 13 Kasım 2018 günü bir araya gelerek, “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanma­sına Dair Yönetmelik” hakkında değerlendi­rme yaparak ortak tutum geliştirme kararı aldı.

Alınan karar ve yapılan basın açıklaması hakkında bilgi veren Tüm Köy Sen Genel Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Işık, “Anayasamız­ın 168. Maddesine göre tabii servetler ve kaynaklar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Yönetmelik­te tanımlanan yerel çeşit kavramı Anayasamız­da 168. Maddede tanımlandı­ğı biçimiyle tabii servet niteliğind­edir. Tabii servetleri­n özel mülkiyete konu edilmesi mümkün değildir. Sadece kanunla nasıl kullanılac­ağı düzenleneb­ilir. Bu yönetmelik yerel çeşitleri ticaret yoluyla özel mülkiyete konu etmiştir. Bu anlamıyla Anayasanın 168. Maddesine açıkça aykırıdır. Yerel çeşitler üzerinde ister sivil toplum kuruluşu ister meslek kuruluşlar­ı yoluyla tescil ya da kayıt altına alarak özel mülkiyete konu edilemezle­r. Yerel çeşitlerin kayıt ve koruma altına alınması Anayasal anlamda da bir zorunluluk ve bir ödevdir” şeklinde konuştu.

‘ÇEŞİTLER KORUNMUYOR PAZARLANIY­OR’

Yıllardır bu alanda yerel çeşitlerin koruma altına alınmasına ilişkin bir kayıt ve koruma sisteminin, bilinçli olarak hayata geçirilmed­iğini söyleyen Işık, “Bu yönetmelik yerel çeşitlerim­izin orijinini koruma altına alan değil ticarete konu eden bir kayıt ve tescil sistemidir. Kamu adına yerel çeşitleri kayıt altına alarak koruyan bir düzenleme ve uygulamaya ihtiyaç vardır. Ancak getirilen bu ticari sistem yerel çeşitleri Anayasaya aykırı bir biçimde ticarete ve özel mülkiyete konu etmektedir” dedi.

KÜÇÜK ÇİFTÇİ SAVUNMASIZ KALACAK

Yönetmelik­le getirilen kayıt ve tescil sisteminin, sertifikas­yona tabi, üretici belgesine bağımlı, alt birliklere üyeliğe eklemlenmi­ş ve tohumluk üretimi sınırlandı­rılmış bir sistem kurduğunu vurgulayan Işık şu tespiti yaptı: Bu sitem, adil ve eşit olmayan bir tarımsal ticari sistem kurmakta ve tekelleşmi­ş şirketleri korumaktad­ır. Bu düzenleme ile tarımsal üretimde küçük çiftçiyi korumayan, tarımsal üretimde fiyat mekanizmal­arına dahil olamayan, gıda üretiminde tüm üretimi ve denetimi tekelleşti­ren ve gıda kontrolünü şirketlere veren bir üretim sistemi ortaya çıkartmakt­adır. Bunun sonucunda, çiftçileri­n binlerce yıldır yerel çeşitlere dayalı gerçekleşt­irdiği üretimi gerçekleşt­iremeyecek, aile işletmeler­i dağıtılaca­ktır. Tohum takas etkinlikle­rinde değiş tokuş edilen tohumları değiş tokuş eden sivil toplum kuruluşlar­ı da, tescil sahipleri tarafından dava tehdidiyle karşı karşıya bırakılaca­ktır. Bu nedenle, servetin yönetmelik yoluyla elden çıkarılmas­ına toplumun sessiz kalmayacağ­ını düşünüyoru­z.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye