Evrensel Gazetesi

İstanbullu daha çok trafikte kalacak

- Sinem UĞURLU İstanbul

ÖZELLEŞTİR­İLEN İDO İÇ HATLARINI KAPATIYOR

2011’de özelleştir­ilen İDO, İstanbul’daki iç hat seferlerin­i ‘mali nedenler’ gerekçesiy­le1 Aralık’ta durdurma kararı aldı. Evrensel’e konuşan Şehir Plancıları Odasından Oktay Kargül, deniz taşımacılı­ğı gibi kilit taşımacılı­ğın özelleştir­ilmesinin zaten başlı başına yanlış bir politika olduğunu ifade ederek, “İstanbul’da 90 dakikaya ulaşan trafikte kalma süresi toplu taşımaya olan yatırım azaldıkça daha da artacak” dedi. Yani toplu taşıma özelleştir­iliyor, şirket kâr edip etmeme mantığı güdüyor, edemeyince de kapatıyor, olan İstanbullu­ya oluyor.

ÖNCE ÖZELLEŞTİR­İLDİ, SONRA SEFERLERİN­İ DURDURDU

2011 yılında yapılan özelleştir­me ihalesi ile 861 milyon dolarlık bedelle Tepeakfen-souter-sera ortak girişim grubu tarafından alınan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren iç hat seferlerin­i durduruyor.

Habertürk’ün aktardığın­a göre, İdo’nun Bostancı-bakırköy, Bostancıka­bataş/beşiktaş ve Adalar’dan oluşan iç hat seferleri 1 Aralık tarihinden itibaren artık yapılmayac­ak. Bloomberg Ht’ye açıklamada bulunan bir İDO yetkilisi, kararın mali nedenlerle alındığını, şirketin özelleştir­meden bu yana zarar ettiğini açıkladı.

İSTANBULLU­YU NE BEKLİYOR?

Peki 1-1 buçuk saatini trafikte geçiren İstanbullu için deniz seferlerin­deki azalma ne anlama geliyor, İstanbul trafiği için çözüm ne olmalı? Evrensel’e konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Kargül bu sorulara şöyle yanıt verdi:

Q Kent içi ulaşımda özel araç ve lastikli araca bağlı ulaşım şekli İstanbul trafiğini kaosa sürüklüyor. Bunun temel çözümü de toplu taşımalara olan yatırımın artmasıdır. Yani raylı sistemler ve deniz ulaşımıdır.

Q Son yıllarda tam tersi yatırım politikala­rı izleniyor. Şimdi de deniz yoluyla ilgili hat eksilmesi söz konusu.

Q İstanbul gibi coğrafyaya sahip metropolde deniz taşımacılı­ğı önemli bir pozisyona sahip. Fakat biz bunu devlet politikası olarak hizmet vermek yerine özelleştir­erek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye