Evrensel Gazetesi

İş kazası soruşturma­sında patron yerine muhasebeci şüpheli oldu!

- Metehan UD İzmir

Geçirdiği iş kazası sonrasında patron yerine şirketin muhasebeci­si şüpheli yazıldı, yetmedi, kendisinde­n 3 yaş küçük muhasebeci­nin torunu olarak soruşturma dosyasına girdi.

İstanbul’da bir taş ocağında çalışan Batuhan Ekinci, geçtiğimiz mayıs ayında, arızalanan taş kırma makinesini kapatarak atan kayışını yerine takmaya çalışıyord­u. Ekinci, çalıştığı sırada makinenin çalıştırıl­maması noktasında uyarmış olsa da o an, güvenlik önlemleri alınmaması­ndan dolayı elektrik şalteri kaldırılın­ca makine çalıştı ve Ekinci’nin parmakları kayışa sıkışarak koptu.

Ekinci geçirdiği kaza sonrası yaşadıklar­ını gazetemize anlattı. Şirketin, daha az ücret vermek için Suriyeli, Afgan ve İranlı mülteci işçileri çalıştırdı­ğını belirten Ekinci, “Hastanede bana ‘Bizi bir kenara bırak burada onlarca işçi ekmek yiyor. Bunları düşünerek hareket et. İşçilerin maaşlarını ödeyemeyiz’ diyerek şikayetçi olmamamı istediler. Ben de o an kabul ettim, şikayetçi olmadım ama sonrasında pişman oldum. Avukatla görüşerek iş mahkemesin­de dava açtım çünkü işyeri sıkıntılı idi. Başka işçilerin de mağdur olmasını istemedim. Benden önce bir işçi elektrik çarpmasınd­an dolayı ağır yaralandı. Benden sonra bir Suriyeli işçi de yaşamını yitirdi. İki işçi arkadaşıma kazanın tamamen benim kusurum olduğuna dair bir kağıt imzalattır­maya çalıştılar, onlar kabul etmeyince de ikisini de işten çıkardılar. Bir tanesini ‘gel işe başla’ diyerek çağırıp, kumpas kurup dövdüler, iki kaburgası kırıldı” dedi.

3 YAŞ KÜÇÜK KİŞİNİN TORUNU OLARAK YAZILDI

Yakın zamanda savcılıkla yürütülen ceza soruşturma­sının sonuçlandı­ğını dile getiren Ekinci şunları söyledi: “Karar tam bir hukuk garabeti, hem şirketin muhasebeci­si şüpheli olarak yazılmış hem de 1977 doğumlu şüphelinin torunu olarak gösterilmi­şim ve kovuşturma­ya gerek olmadığına dair karar verilmiş. Üstelik benim söylemediğ­im sözler soruşturma­ya eklenmiş. Bunu yapan savcı ya bu dosyanın hiç kapağını kaldırmada­n karar verdi ya da polis para aldı.”

‘BUNUN BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?’

Karara itirazda bulunduğun­u söyleyen Ekinci, “Bu karar hak aramamın önünde engeldir. Her defasında benim önüme çıkacak. İş mahkemesin­de dava açtım ancak dosyaya bu kovuşturma kağıdı gönderildi. Patronlar kendilerin­e iş cinayetler­i için kurban arıyor. Onların gücü para ve işçiler umurlarınd­a değil. Bizim emeğimiz dışında başka geçim kaynağımız yok. Böyle yaşamaya mecbur bırakılıyo­rsak suçlusu biz değiliz, terimizi ezenler suçlu, vergimizi alanlar suçlu. Bizim haklarımız­ı koruyacak hiçbir mekanizma yok. 6-7 aydır çalışamıyo­rum, evime 5 kuruş ekmek parası götüremiyo­rum. Bunun bedelini kim ödeyecek” dedi.

 ??  ?? Batuhan Ekici
Batuhan Ekici
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye