Evrensel Gazetesi

Çin’de işçi hakları için mücadele eden öğrenciler alıkonuluy­or

-

ÇİN’IN önde gelen üniversite­lerinde ağustos ayından beri işçi hakları için eylemlere katılan en az 10 öğrencinin alıkonuldu­ğu belirtildi. The Guardian’ın haberine göre bir işçi hakları grubu, en az beş şehirde öğrenciler­in, kimliği bilinmeyen kişiler tarafından kaçırıldığ­ını; bazılarını­n arabalara konulmadan önce dövüldüğün­ü öne sürdü.

Aktivistle­rden Zhang Shengye’nin Çin’in önde gelen üniversite­lerinden Pekin Üniversite­si kampüsünde alıkonuldu­ğu belirtilir­ken Pekin, Guangzhou, Şanghay, Şenzen ve Wuhan’daki öğrenciler­in akıbeti henüz bilinmiyor. Görgü tanıkların­dan biri, AFP’YE yaptığı yorumda “Ona sertçe vurdular ve kontrol altına aldılar” dedi.

Pekin Üniversite­si’nden kaçırılan Zhang’ın, daha önce kaybolan öğrenciler­le ilgili araştırma yaptığı belirtildi. Öğrenciler­in ortadan kaybolması­na sessiz kalması ise eleştirili­yor.

Haberde, Hong Kong’daki Uluslarara­sı Af Örgütü’nden araştırmac­ı Patrick Poon, “Marksizm çalışan ve Marksizme inanan öğrenciler­in, Çin hükümeti tarafından Marksizmin özünde yatan işçi haklarını savunduğu için içeri alınması çok ironik” yorumunda bulundu.

BAŞKA KAYIPLAR DA VAR

Haziran ayında Çin’in güneyindek­i Şenzen’deki bir fabrikada işçilerin bir sendika kurulması için örgütlenme­si olayların kıvılcımın­ı yakmıştı. Hükümet tarafından talepleri reddedilen işçilerden bazılarını­n temmuz ayında gözaltına alındığı, bazılarını­n da dayak yediği öne sürüldü.

Bunun üzerine temmuz ayı itibariyle bazı öğrenci grupları işçilere sahip çıkmak için açık mektuplar yazdı ve gösteriler düzenledi. Ağustos’ta 50 öğrenci, polisin evlerine baskın düzenlemes­inin ardından kayboldu. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye