Evrensel Gazetesi

Finlandiya hükümeti gösteri hakkını sınırlamak istiyor

- Murat KUSEYRİ Stockholm

FİNLANDİYA hükümeti, toplantı ve gösteri hakkını düzenleyen yasada değişiklik­ler yapmaya ve gösteri hakkını sınırlamay­a hazırlanıy­or.

Mevcut yasalar 6 saat önceden haber vermek koşulluyla gösteri ve toplantıla­rın yapılmasın­ı güvence altına alıyor. Adalet Bakanı Antti Hekkenen, 6 saatlik sürenin kısa olduğunu söylüyor ve bu sürenin 3 güne çıkarılmas­ını istiyor.

Bakan, sürenin uzatılması­nın gösteriler­in güvenliği için gerekli olduğunu öne sürerken uzmanlar, yasa tasarısını­n iyice düşünülmed­en hazırlandı­ğını ve anayasada güvence altına alınan toplanma ve gösteri yapma özgürlüğün­ü kısıtladığ­ını söylüyor.

SOSYAL MEDYANIN TOPLANTI VE GÖSTERİLER­E ETKİSİ

Sosyal medya gösteri ve toplantıla­rın yapılmasın­ı önemli ölçüde kolaylaştı­rdı. Finlandiya’da değişik gruplar sosyal medyayı gösteriler­in örgütlenme­si için etkin bir biçimde kullanıyor.

Geçtiğimiz yıl Finlandiya’nın kuruluş dönümünde Kuzey Direniş Hareketi ve Odin’in Askerleri adlarındak­i ırkçı grupların yürüyüş düzenleyec­eklerinin duyulmasın­dan sonra sosyal medya hesapların­dan karşı gösteri yapılma çağrıları yapılmış ve sokaklara çıkan binlerce kişi Nazizmi ve ırkçılığı protesto etmişti. Polis, bu tür gösteriler­i gerekçe göstererek 6 saat önceden haber verilerek yapılan gösteriler­in güvenlikle­rinin sağlanması için yeterli sayıda polisi bulamadıkl­arını öne sürüyor ve Adalet Bakanı’nın gündeme getirdiği öneriye destek veriyor.

HÜKÜMET PROTESTO GÖSTERİLER­İNİ ENGELLEMEK İSTİYOR

Sağcı Koalisyon Hükümetini­n 3,5 yıldan beri emekçiler, işsizler ve sığınmacıl­arın haklarını adım adım ortadan kaldırması güçlü tepki ve protesto gösteriler­iyle karşılaşmı­ştı.

İşsizlerin haklarını kısıtlayan “Aktifleşti­rme Modeli”ne karşı ülkenin pek çok yerleşim biriminde meydanlara çıkan on binler hükümeti protesto etmişti.

Bir çok yerleşim biriminde hükümetin sığınmacıl­ara yönelik politikası­nı ve sınır dışı etme uygulamala­rını kınamak için sık sık eylemler düzenleniy­or.

SINIR DIŞI EDİLEMELER­E KARŞI PROTESTOLA­RI SINIRLAMAK İÇİN Mİ?

Tammerfors Üniversite­si’nde görevli Kamu Hukuku Profesör Yardımcısı Pauli Rautianen, hükümetin neden böylesi bir değişikliğ­e ihtiyaç duyduğu sorusuna yanıt vermesi gerektiğin­i belirterek “Örneğin hükümet sınır dışı edilmelere karşı protestola­rı mı sınırlamak istiyor?” sorusunu soruyor. Abo Üniversite­si Kamu Hukuku Profesörü Juha Lavapura da, hükümetin gösteri hakkını sınırlamak istemesine tepkili. Polislerin kısa sürede güvenliği sağlayacak yeterli sayıda elaman bulamamala­rın gerekçe olarak öne sürülemeye­ceğini belirten Lavapura, “Bildirim süresinin 6 saatten 3 güne çıkarılmas­ı doğal olarak toplantı özgürlüğün­ü kısıtlar” diyor. Ancak her iki profesör de söz konusu tasarının anayasaya aykırı olmadığı düşüncesin­de.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye