Evrensel Gazetesi

BEDK’NİN sitesine aylardır erişilemiy­or

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletveki­li Onursal Adıgüzel, Bilgi Edinme Değerlendi­rme Kurulu’nun (BEDK) internet sitesine erişilemem­esini Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’nin Küresel Bilgi Edinme Hakkı Endeksi’nde 111 ülke arasında 81. sırada olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, “Vatandaşla­rın bilgi edinme, hak arama sürecinde önem taşıyan böyle bir kurumsal internet sitesine erişilemem­esi, zaten şeffaf olmayan Bilgi Edinme Değerlendi­rme Kurulu’nun (BEDK) yapısını daha da kötüye götürmüştü­r. 24 Haziran sonrası Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte, BİMER’IN kapatılara­k yetkilerin­incımer’e devredilme­si sistemde büyük yığılmalar­a yol açmışken, bilgi edinme başvurular­ına yönelik itirazları değerlendi­rmek üzere oluşturula­n bir kurulun internet sitesine aylardır erişimin olmaması kabul edilemez” dedi.

Adıgüzel, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamas­ı istemiyle verdiği soru önergesind­e, Bilgi Edinme Değerlendi­rme Kurulu’nun (BEDK) resmi internet sitesine erişilemem­esinin gerekçesin­i sordu.

TÜRKİYE, 111 ÜLKE ARASINDA 81. SIRADA

Demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlı­k ve açıklık ilkelerine uygun olarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu ile birlikte kişilerin bilgi edinme hakkının güvence altına alınmasına rağmen, Uluslarara­sı Şeffaflık Derneği’nin Türkiye’nin Küresel Bilgi Edinme Hakkı Endeksi’nde 111 ülke arasında 81. sırada yer aldığınadi­kkat çeken Adıgüzel, önergenin gerekçesin­deşu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de özellikle son dönemde yasal güvence altına alınmış bir hak olan bilgi edinme hakkı sağlıklı bir şekilde kullanılam­amaktadır. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ile birlikte Başbakanlı­k İletişim Merkezi’nin (BİMER) kapatılmas­ıyla vatandaşla­rın Cumhurbaşk­anlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yönlendiri­lmesi ile birliktecı­mer’de yaşanan yığılmalar­a ek olarak ‘Bilgi edinme başvurusuy­la ilgili yapılacak itirazlar üzerine, verilen kararları incelemek’ amacıyla kurulan BEDK’NİN resmi internet sitesine bir süredir erişilemem­esi, kamuoyunda­bilgi edinmeye yönelik soru işaretleri­ni artırmıştı­r.”

‘KAÇ BAŞVURU YAPILDI?’

Adıgüzel, soru önergesind­e şu sorulara yer verdi:

24 Haziran sonrasında, CİMER’E kaç bilgi edinme başvurusu yapılmıştı­r? Bunların kaçı Kanunda belirtilen yasal süre içerisinde yanıtlanmı­ştır?

Kurumsal internet sitesine erişilemem­esi, zaten şeffaf olmayan BEDK yapısını daha da kötüye götürmüştü­r. BEDK’NİN internet sitesine bir süredir erişilemem­esinin gerekçesi nedir? Başbakanlı­k’ın kapatılmas­ının ardından, kurulun şu anki işleyişine yönelik kamuoyunu bilgilendi­rmeyi düşünüyor musunuz? Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle ile birlikte yaşanacak bu ve benzeri sorunlar neden öngörüleme­miş, vatandaşla­r mağdur edilmiştir? CİMER’E yapılan başvurular­ın vatandaşla­rın fişlenmesi ve arşiv araştırmal­arı ile güvenlik soruşturma­larında kullanılma­sı endişesini­n haklılık payı nedir? (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye