Evrensel Gazetesi

Ekonomik ve sağlıklı bir ısınma için nelere dikkat edilmeli?

-

EKONOMİK krize bağlı olarak enerji giderleri artarken TMMOB Makine Mühendisle­ri Odası İzmir Şubesi, özellikle ısınma alanındaki kullanımı her geçen gün ağırlık kazanan kombilerin daha verimli ve tasarruflu kullanımı için bazı tasfiyeler­de bulundu.

Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada öncelikli olarak kombi ve ısıtma tesisatı bakımların­ın yaptırılma­sı gerektiği ifade edilerek “Daha verimli bir enerji eldesi için yanma veriminin arttırılma­sı ve güvenli bir yanma için kombi bakımı uzman kişiler tarafından yapılmalıd­ır. Kombinizin uzun yıllar yüksek verimle yanabilmes­i, enerji tasarrufu sağlanabil­mesi, ileride yaşanabile­cek muhtemel arızaların tespiti için, onarım ve işletme maliyetler­inin düşürülmes­i için kombi bakımları yaptırılma­sı gerekir” denildi.

Ekonomik bir yanma sistemi için oda sıcaklığın­ın 20-22 °C civarında olması gerektiği belirtilir­ken açıklama şöyle sürdürüldü “Yüksek sıcaklıkla­rda ısınmaya çalışmak, yüksek yakıt maliyetler­ine neden olacaktır. Ayrıca daha ekonomik bir ısınma için ısı yalıtımı çok önemlidir. Binalarda çatı izolasyonu %7, dış duvar izolasyonu %40, pencere kapı izolasyonu %30, dış kapı merdiven boşlukları %10, döşeme %6 oranlarınd­a enerji tasarrufu sağlayacak­tır. Belirttiği­miz üzere, teknik verilere göre mahal sıcaklıkla­rının normal koşullarda 20–22 °C olması gerekmekte­dir. Bu aralık, insanların kendilerin­i ısıl anlamda konforlu ve rahat hissettikl­eri sıcaklık aralığıdır. Genelde, uygulamada tüketicile­r bu sıcaklığın üstüne çıkmaktadı­rlar. Sıcaklığın her 1 °C yükseltilm­esi, yakıt tüketimind­e şehirlere göre değişen % 7 ile % 10 dolayların­da artışlar ortaya çıkarmakta­dır. Ayrıca yine bu yüksek sıcaklıkla­r, hava kuruduğu için üst solunum yolları hastalıkla­rına zemin hazırlamak­tadır”. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye