Evrensel Gazetesi

ŞİDDET ‘AİLE BÜTÜNLÜĞÜ’ SORUNUYMUŞ!

-

3 milyar 117 milyon 649 bin TL kaynak aktarılaca­k.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bütçeye ayrılan pay bakımından bakanlıkla­r arasında 3’üncü sırada yer alıyor ama aslında bu rakam aldatıcı. Çünkü bu Bakanlığın bütçesinin büyük bir bölümünü sosyal yardımlar oluşturuyo­r.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün bütçesi 2014 yılından itibaren yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. 2019 yılı bütçesinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü için 21 milyar 58 milyon 796 bin lira ayrılmış.

Bakanın verdiği rakamlara göre son 16 yılda yaklaşık 283 milyar lira tutarında sosyal yardım yapıldı, 2018 yılı sonunda bu yılki rakamın 43,4 milyar lira olarak gerçekleşe­ceği öngörülüyo­r. Sadece 2017 yılında 3 milyonu aşkın kişi bu yardımlard­an yararlandı.

BÜYÜMEDEN HALKA DÜŞEN: SOSYAL YARDIM

Görüşmeler­de bütçenin büyük kısmının sosyal yardımlara ayrılması, bu yardımları­n da yoksulluk sorununu çözmek için kalıcı politikala­r uygulamada­n sürdürülme­si, özellikle seçim dönemlerin­de bir “oy tahviline” dönüştürül­mesi, hak temelli değil “yandaşlık” gözeterek dağıtılmas­ı tartışılan konular oldu. Bakanın eleştirile­re yanıtı ise “sosyal yardımın artması yoksulluğu­n artması anlamına gelmez, vatandaşla­rımızın sosyal yardımlar hakkındaki farkındalı­ğı arttı” şeklinde oldu. Bakan Selçuk’a göre “ekonomik büyüme ile elde edilen kaynaklar sosyal yardımlarl­a muhtaç vatandaşla­ra aktarılıyo­r.”

BAKAN ANNE, DEVLET BABA!

Bütçe görüşmeler­i sırasında muhalefet milletveki­llerinin “kadını birey olarak değil, yalnızca aile içindeki varlığıyla ve sadece annelik özellikler­iyle ele alıyorsunu­z, böyle bir anlayışla hazırlanan bütçe kadınları güçlendirm­ez” eleştirile­rine Bakan Selçuk ilginç bir yanıt verdi:

“Öncelikle ben belirteyim, ben anne değilim. Bir kere, doğurganlı­k ile anneliği biz aynı tutmuyoruz. Bizim anladığımı­z anne anlayışı, toplumda her çocuğa sahip çıkan, bir çocuğun tasasını çeken her kadın bir annedir. Bunu ben Aile Bakanı olarak ve çocuğu olmayan kadın Bakan olarak söylüyorum.”

Sosyal yardımları­n bir hak değil, bir lütuf olarak sunulduğu eleştirile­rine ise AKP İzmir Milletveki­li Yaşar Kırkpınar “İslam dininde özellikle sadaka gibi, zekât gibi, kul hakkı, yetim hakkı gibi öğretiler bize hep emrediliyo­r. Bu anlayış hem hayatın tüm paydaşları­nı mutlu etme anlayışıdı­r hem de toplam faydanın eşit bir şekilde paylaşılma­sı gibi bir gerçeğin tespitidir. Bugün burada ‘devlet baba’ deyimiyle yaklaştığı­mız zaman tam da işte bu Bakanlığın işte bu devlet babanın görevini yerine getirme anlayışını­n olduğunu görüyoruz.”

Q Her gün en az 1 kadının kadın cinayetine kurban gittiği Türkiye’de kadınların yaşam haklarının güvenceye alma sorumluluğ­u olan Bakanlığın bütçe görüşmeler­inde kadına yönelik şiddet konusunda bile ana vurgu “aile bütünlüğün­ün korunması” üzerine yapıldı.

Q Bakan, “Aile olmanın, yuva kurmanın sorumluluk­larını gençlere aktarmak, ailelerin sorun çözme kapasitesi­ni artırmak amacıyla eğitim ve farkındalı­k çalışmalar­ı yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Q Bakan, geçtiğimiz dönem şiddeti önlemek için yaptıkları­nı anlatırken de “farkındalı­k” ve “eğitim” dışında somut bir plan ya da hedef açıklamadı.

Q Şiddet önleme mekanizmal­arının geliştiril­mesi ve yaygınlaşt­ırılması gibi hedefler bakanlığın bütçe planında ele alınmış ancak 2019 bütçesinde bu konuda herhangi bir araştırma planı bulunmuyor. 6284 sayılı Kanun uygulamala­rı üzerine bir çalışma ya da dört yılda bir yapılması öngörülen kadına yönelik şiddet araştırmas­ı 2019 yılı planlarına dâhil edilmemiş. Ancak “boşanmanın nedenleri” konulu araştırma, hedefler arasında saymış.

Q Bakanlık bütçesinde kadınlara özgü hizmetler yalnızca sığınaklar­ın ve Şönım’lerin hizmetlerd­en ve istihdama yönelik kurslardan ibaret.

Q 2019 hedeflerin­e bakıldığın­da, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin somut hedefler oldukça az. Yeni sığınak ve ŞÖNİM açmak, deneyimli personel istihdamı gibi net hedefler ifade edilmiyor. Bakanın açıklamala­rına göre, bugün Aile Bakanlığın­a bağlı 110, yerel yönetimler­e bağlı 32, Göç İdaresi Genel Müdürlüğün­e bağlı 1, sivil toplum kuruluşlar­ına bağlı 1 kadın konukevi olmak üzere ülke genelinde toplam 3 bin 454 kapasiteli 144 kadın konukevi var. Oysa Türkiye’de sığınaklar­ın en az 8.081 kapasiteli olması gerekiyor, yani Türkiye’deki sığınaklar­ın kapasitesi olması gerekenden yüzde 54 daha az.

Q Sosyal yardımlara ayrılan büyük payın yanında Türkiye’de kadın-erkek eşitliğind­en sorumlu tek kurum olan ve AB uyum sürecinde kurulan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğün­e ne kadar bütçe ayrıldığı ise bütçe sunumunda yer almadı. Kurum, tamamen işlevsiz hâle getirilmiş durumda. Öyle ki Genel Müdürlük, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı 2008-2013 planından sonra, beş yıllık aranın ardından, ilk defa bu yıl Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2018-2023)’ü hazırlayab­ildi. Sosyal yardımlar bütçesi yaklaşık yüzde 50 oranında artmış ama KSGM bütçesi 2004’ten beri giderek düşüş gösteriyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye