Evrensel Gazetesi

Gözaltında­kilere Gezi ve sonrası soruldu

-

ANADOLU Kültür operasyonu­nda gözaltına alınanlara gezi ve sonrasına dair sorular sorulurken . Osman Kavala’nın Gezi’nin yöneticisi olup olmadığı soruldu.

Gözaltında sorulan sorularla ilgili gazetemize bilgi veren Avukat Bahri Belen soruşturma­nın 2014 tarihli olduğunu belirterek, “Gezi Parkı eylemleri sonrasında birçok dava açılmıştı. Bu soruşturma, da o dönem tefrik edilen (ayrılan) dosyalara dayanıyor” dedi.

Belen, ifade sırasında sorulan soruların tamamının Gezi Parkı eylemleri, Açık Toplum ve Anadolu Kültür ile ilgili olduğunu söyledi. Belen şunları söyledi; “Gezi’nin başta Osman Kavala ve yurtdışınd­an Soros gibi kaynaklar tarafından finanse edildiği iddia ediliyor. Sorulan sorularla buraya ulaşılmaya çalışılıyo­r. Betül Tanbay’ın 42 sayfadan oluşan sorularını­n dörtte üçü Gezi ve sonrasında­n oluşuyor. Gezi sonrasında Taksim Dayanışmas­ı, doğanın ve yeşilin korunması amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi başkanları­na sunmak için İstanbul Sözleşmesi taslağı hazırlamış­tı. Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde hazırlanan bu taslağın neden hazırlandı­ğına ilişkin sorular soruldu. Taslak hazırlığı aşamasında dinlemeler de yapılmış. Osman Kavala’nın Gezi’nin yöneticisi olup olmadığı, toplantıla­rın neden Cezayir Toplantı Salonu’nda yapıldığı soruldu”

Savcılığın kendi koyduğu “gizlilik kararını” ihlal ettiğini ifade eden Belen, “Savcılık koyduğu yasağa rağmen Anadolu Ajansı ve iktidar yanlısı medyaya dosyaya ilişkin bilgi servis ediyor. Savcı kendi medyasına haber verme yasa dışılığınd­an kendini arındırmal­ı” diye konuştu.

ABD Büyükelçil­iğinden gözaltına alınan akademisye­nlerle ilgili ‘’Türkiye ifade özgürlüğü dernek kurma ve toplantı özgürlüğün­e saygı duymalı’’ açıklaması geldi.

6 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 16 Kasım sabahı ev baskınları­yla gözaltına alınanlard­an ifadesi tamamlanan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal, Meltem Aslan Çelikkan, Hande Özhabeş önceki akşam adli kontrol uygulaması ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Boğaziçi Üniversite­si Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ve Bora Sarı dün öğle saatlerind­e savcılığa çıkarılmad­an serbest bırakıldı.

Sosyal medyada aralarında akademisye­nlerin de olduğu 12 kişinin evleri basılarak gözaltına alınmasına “Neden ifadeye çağrılmadı­lar da, evleri basıldı” şeklinde tepki gösterildi

Gazetemiz yayına hazırlandı­ğı saatlerde gözaltında­ki 6 kişinin işlemleri sürüyordu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye