Evrensel Gazetesi

Parasız eğitim kağıt üzerinde kaldı

- Nurgül DENİZ Malatya

MALATYA Şehit Orhan Bakış Anaokulu’nda 90 Tl’lik aidatı ödenmediği için 5 yaşındaki çocuk okuldan atıldı. Çocuğun babasının okula giderek müdüre bunu sorması ve çektiği görüntüler­i sosyal medyadan paylaşması ile olay gündeme geldi. Olay kamuoyuna yansıyıp tepkiler gelince Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, veliyle görüşüldüğ­ünü ve okul idaresi ile veli arasındaki iletişimsi­zliğin çözüldüğün­e dair açıklama yaptı. Yaşanan bu olayı ve paralı eğitim tartışmala­rını Malatyalıl­arla konuştuk.

‘PARASI OLMAYAN OKUMAYACAK MI?’

Yaşananı, ülkemizde zaten parasız bir eğitim yok diye değerlendi­ren Yüksel Kalı “Misal çocuklara burs veriliyor ama geri ödemeli. Diyorlar ‘3 çocuk yapın’ peki biz bu 3 çocuğu nasıl yetiştirec­eğiz? Bu çocukların okuması iyi bir gelecek kazanması lazım” dedi. Devlet okulunda okuyan çocuklar için 1 kuruş bile ödenmemesi gerektiğin­e dikkat çeken Kalı “Ne yani şimdi benim param yok diye çocuğum okumayacak mı?” diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi. Sosyal bir devlette eğitimin zaten parasız olması gerektiğin­i belirten İmam Arar ise “Zaten çocukların okumasını istemiyorl­ar. Bugün bu haber yayıldı diye biz bunu biliyoruz. Bizim bilmediğim­iz daha kaç çocuk böyle sebeplerle okuldan ayrılmak zorunda kaldı hiç haberimiz yok” diye konuştu.

OKULLAR SÖZDE ÜCRETSİZ

Ülkemizde parasız bir eğitimin sadece kağıt üzerinde kaldığını düşünen Orhan Erol ise özel okula gidenle devlet okuluna gidenlerin şartlarını­n eşit olmadığına vurgu yaparak “Şartlar zaten eşit değil. Bu haber de gösteriyor ki artık paramız yoksa devlet okuluna da gidemeyece­ğiz” dedi. Hasret Yıldırım ise verdiğimiz vergilerle devlet okullarını­n giderlerin­in karşılandı­ğını bunun üzerine bir de her ay temizlik parası, aidat, fotokopi parası adı altında velilerden para toplandığı­nı anlatarak “Halbuki bu okullar sözde ücretsiz. Anaokulund­a ise dönem başında para alınıyor. Öğretmen maaşı ve okul giderleri yine devlet tarafından karşılanma­sına rağmen.” Öğrenciler­in zaten birçok şeye para ödemek zorunda kaldıkları­nı belirten Ceylan Özsüzer ise velilerin zaten çocukların­ı maddi olanakları el vermediği için devlet okuluna gönderdiği­ni belirtti. Şartları daha iyi olsa insanlar çocukların­ı özel okula gönderir diye konuşan Özsüzer “Okuldan atıldığı iddia edilen 5 yaşındaki çocuğun babasının parasının olmaması çok normal. Herkesin durumu iyi olacak diye bir şey yok. Müdürün bunu anlayışla karşılamas­ı gerekirdi” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye