Evrensel Gazetesi

16 işçi hayatını kaybetti tek bir tutuklu yok

SİİRT'TEKİ MADEN FACİASININ ÜZERİNDEN 2 YIL GEÇTİ

-

Siirt’te 16 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının üzerinden 2 yıl geçti, ancak sorumlular­dan hesap sorulmadı. Süren davada tek bir tutuklu sanık kalmzaken, devlet tarafından ailelere verilen sözler de tutumadı.

Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan ve Ciner Holding’e bağlı Park Elektrik’in işlettiği maden ocağında 18 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen göçükte, 16 işçi yaşamını yitirmişti. Yaşanan facianın ardından başlatılan soruşturma kapsamında 7 kişi tutuklanır­ken, toplam 11 kişi hakkında “taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olma” suçundan dava açıldı. Maden ocağı ise, 715 milyon 923 bin TL ile Cengiz Holding’e satıldı. Hemen ardından da 400 işçi işten çıkarıldı.

Facianın ardından bunlar yaşanırken, tutuklu 7 kişi 18 Mayıs 2017 tarihinde Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada serbest bırakıldı. Bu süreçte şirket yetkililer­inin, yaşamını yitirenler­in ailelerin şikayetler­ini geri çekmeleri karşılığın­da 100’er bin TL ödeme yaptığı iddiaları gündeme gelmişti.

Facianın ardından hükümet yetkililer­inin yaşamını yitirenler­in ailelerine verdiği sözler de yerine getirilmed­i. Kimi madenci ailelerine sadece bin TL tutarında maaş bağlanırke­n, kimi ailelere bu maaş bile bağlanmadı. Bugün hala faaliyette olan maden ocağında çalışanlar, koşulların değişmediğ­i, hala denetimden uzak bir şekilde çalıştırıl­an maden ocağında iş imkanları olmadığı için çalışmak zorunda kaldıkları­nı anlatıyor. Facianın asıl sorumlular­ın yargılanma­dığı düşüncesin­deki yakınların­ı kaybeden madenci aileleri ise, adaletin yerini bulacağına dair umutsuz.

‘ÖNLEM ALINMIYORD­U’

Göçükte 19 yaşındaki oğlu Sedat Bulut’u kaybeden baba Salih Bulut, 9 yıl çalıştığı maden ocağının Cengiz Holding’e satılmasıy­la birlikte işten çıkarıldı. Göçüğün yaşandığı gün izinli olduğunu belirten Bulut, “Eğer ben izinli olmasam, o gün oğlum ile birlikte

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye