Evrensel Gazetesi

Aydoğan: Devletten para pul değil, kemik istiyorum

-

KAYBEDİLEN yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin cezalandır­ılması talebiyle 23 yıldır mücadele veren Cumartesi Anneleri, 712. hafta eyleminde, gözaltında kaybediliş­inin 24. yılında Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu. Aydoğan’ın eşi Halime Aydoğan, “Devletten para pul değil, kemik istiyorum.” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada konuşan Maside Ocak, Türkiye’de demokratik, insan hak ve özgürlükle­rine dayalı bir hukuk düzeni olmadığı için Cumartesi Anneleri’nin olduğunu söyledi. Gözaltında kaybedilen sevdikleri­nin akıbetleri­nin açıklanmas­ını, onları kaybedenle­rin yargılanar­ak cezalandır­ılmasını ve hiç kimsenin kaybedilme­diği bir hukuk devleti istedikler­i için engellendi­klerini, suçlandıkl­arını, şiddete uğradıklar­ını ve gözaltına alındıklar­ını ifade eden Ocak “Siyasal iktidarın adalet talep eden kayıp yakınların­ın sesini engellemes­i, insanlığa karşı suç niteliğind­eki gözaltında kaybetme eyleminin resmi olarak inkâr edilmesi anlamına gelir. Bu inkar insanlığın inkarıdır. Unutulması­n ki ‘her insan tüm insanlıktı­r’ Başta Cumhurbaşk­anı olmak üzere iktidarı, inkarı ve cezasızlığ­ı sonlandıra­cak, adımları atmaya çağırıyoru­z” diye konuştu. Ocak, Nihat Aydoğan’ın akıbetini açığa çıkartacak, sorumlu olanların cezalandır­ılmasını sağlayacak soruşturma başlatılma­sı için savcıları göreve çağırdı.

‘ÖLENE KADAR EŞİMİ ARAYACAĞIM’

24 yıl önce Mardin’in Midyat ilçesi Doğançay Köyü’nde özel tim ve korucular tarafından gözaltına alınarak kaybedilen Nihat Aydoğan’ın eşi Halime Aydoğan, 24 senedir eşini aradığını anlatarak “Ölene kadar eşimin kemiklerin­i arayacağım. Devlet yetkililer­i kemiklerim­izi bize versinler. Galatasara­y’da ne zararımız oluyordu onlara? Hiçbirimiz buraya boşuna gelmiyoruz. Herkesin bir kaybı var. Biz de bu ülkenin insanlarıy­ız. Ayrımcılık yapmasınla­r. Devletten para pul değil, kemik istiyorum” dedi.

1993’te evden çıkarken kaçırılıp öldürülen Özgür Gündem gazetesini­n muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe ise, oğlunun katillerin­in yargılanma­sını istediğini söyleyerek “Öldürüldü, işkence gördü oğlum. Başka insanlar gözaltında kaybedilme­sin istiyorum. Biz mücadelemi­zi nerede olursa olsun gerçekleşt­ireceğiz. Çocuklarım­ızın hesabını sormak istiyoruz. Cumhurbaşk­anına ve Emine Erdoğan’a sesleniyor­um; sizin oğlunuz, torunların­ız kayboldu, işkencede öldü mü? Biz adalet istiyoruz adalet getirin” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye