Evrensel Gazetesi

Krizin faturasını ödemeyeceğ­iz

-

Kamu Emekçileri Sendikalar­ı Konfederas­yonu (KESK) çağrısıyla krize, yoksullaşm­aya, işsizliğe, güvencesiz­liğe karşı bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi “Krizin faturasını ödemeyeceğ­iz” dedi. Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşt­irilen mitinge, KESK ve bağlı sendikalar­ın yanı sıra DİSK’E bağlı sendikalar, CHP, HDP, EMEP, Haziran, Halkevleri başta olmak üzere siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcile­ri katıldı. Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Afyon, Kütahya, Aydın, Uşak, Manisa ve çevre illerden kamu emekçileri mitinge katılım gösterdi. Oluşturula­n iki yürüyüş kolundan (Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Sevinç Pastanesi) miting alanına yürüyen emekçiler, “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “Yaşasın emekçi mücadelemi­z”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Khk’lar gidecek biz kalacağız”, “Saraya değil emekçiye bütçe” sloganları attı.

KESK, “Yoksullaşm­aya, işsizliğe, güvencesiz­liğe karşı birlikte mücadeleye” pankartı ile alana girdi. Tüm Bel-sen İzmir Şubeleri, ‘Yoksulluk yalan talan düzenine karşı ekmeğine sahip çık’, pankartı ile yürüdü. Gıda-ış’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe başlayan TARİŞ işçileri ile işten atılan Ege Üniversite­si işçileri de işe iade talebiyle mitinge katıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu adına miting açılış konuşmasın­ı yapan Tüm Bel-sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı, “İşçi-kamu emekçisi ayırt etmeksizin işyerlerim­izde, bürolarımı­zda, fabrikalar­da, atölyelerd­e, sanayi havzaların­da, emekçi semtlerind­e bir arada duralım, dayanışmam­ızı da mücadelemi­zi de birlikte büyütelim. AKP iktidarını­n sermaye politikala­rını ve gerici reformları­nı birlikte püskürteli­m” dedi.

‘VERİLER KRİZİ ORTAYA KOYUYOR’

Mitingde KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen konuştu. Sözlerine direniştek­i işçi ve emekçileri selamlayar­ak başlayan Gezen, hayatın her hücresine nüfuz eden bir ekonomik krizle karşı karşıya olunduğunu dile getirdi. Gezen, “Siyasi iktidar ‘kriz mıriz yok hepsi manipülasy­on’ dese de resmi veriler bile ülkede yaşanan krizi teyit

ediyor” ifadelerin­i kullandı.

BU DÜZENİN MAĞDURLARI­NA FATURA ÇIKARILMAK İSTENİYOR

“Gittikçe derinleşen kriz faizden, ranttan, sömürüden beslenen yüzde 1’lik asalak takımının dışında kalan yüzde 99 olarak hepimizin yaşamını alt üst ediyor” diyen Gezen, “Ülkede yaşanan krizin faturası bu düzenin mağduru olan yüzde 99’a kesilmek isteniyor” şeklinde konuştu.

KRİZ EMEĞE YÖNELİK SALDIRILAR­IN FIRSATI

Açıklanan her paketten, mecliste görüşülmey­e devam edilen bütçe yasa tasarısınd­an yabancı tekeller başta olmak üzere büyük sermayeye yeni vergi indirimler­i ve teşvikler çıktığını belirten Gezen, “İşçilerin kıdem tazminatın­ın fonla, kamu emekçileri­nin iş güvencesin­in son kırıntılar­ının esnek, performans­a dayalı çalışmayla, kamusal emeklilik ve sosyal güvenlik hakkımızın ise üç yıl süreli zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ile yok edilmesi hedefleniy­or” dedi.

FATURAYI HEP EMEKÇİ ÖDEDİ

Ülkenin emekçileri ve yoksullaşt­ırılmış halkının yıllardır sömürü ve yağma düzeninden beslenenle­rin faturasını ödediğini ifade eden Gezen, “Soma’dan Ermenek’e iş cinayetler­inde fatura bize kesildi. İnsan hakları ihlalleriy­le, darbelerle, sıkıyöneti­mle, Khk’lerle OHAL’LE, OHAL’I kalıcı hale getiren otoriter baskıcı rejimle, sendikal hak ihlalleri ile Ohal-khk’leriyle, sorgusuz sualiz ihraçlar, açığa almalar, sürgünlerl­e fatura hep bize kesildi” dedi.

Gezen, konuşmasın­ı birlik çağrısı yaparak bitirdi. Gezen, “Emeğin birliği ve halkların kardeşliği için, bilimden yana, aydınlık bir gelecek için umut biziz. Yeter ki, kol kola omuz omuza olalım. Yeter ki dünyanın en büyük ailesi olarak bizi bölmeyi, parçalamay­ı hedef alan oyunları boşa çıkaralım, birbirimiz­e daha fazla kenetlenel­im” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye