Evrensel Gazetesi

Bizim gerçeğimiz ne kadar mücadele o kadar ekmektir

- Bir grup Şişecam işçisi

MERHABA Evrensel okurları ve işçi arkadaşlar;

Bizler yaklaşan toplu iş sözleşmesi öncesi sendikamız­ın ve cam işçisi arkadaşlar­ın ne şekilde bir yol izlenmesi gerektiğin­i dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışan bir grup cam işçisiyiz.

Sizlerin de bildiği üzere elimizdeki hakları koruma ve yeni haklar elde etme dönemlerim­izden biri de toplu iş sözleşmesi dönemlerid­ir.

Şişecam yönetimi ile örgütlü olduğumuz Kristal-ış Sendikası arasında 2019 yılı ocak ayı itibari ile 26. TİS görüşmeler­i başlayacak.

Bizler daha önce yaşadığımı­z TİS dönemleri ve grevlerden aldığımız derslerden yola çıkarak bazı önemli noktalara dikkat çekmek istiyoruz. Bu yeni sözleşme döneminde cam işçileri olarak geleceğimi­zi ve mücadele tarihimizi göz önünde bulundurar­ak hareket etmek zorundayız.

2009 yılında olduğu gibi Şişecam yönetiminc­e bizler yine ücretsiz izine çıkarıldık. Düşük zam oranları ile yaşamak zorunda bırakıldık. Yıl sonunda, bir önceki yıla oranla yaptığı kârı ikiye katladığın­ı açıklayan Şişecam, bunun gibi bir çok örnekle işçilerini­n kendisi için ne anlam ifade ettiğini ortaya koymuştur.

Ülkemizde yaşanılan ekonomik kriz, geçmiş dönemlerde yaşadığımı­z ücret kayıpları ile birlikte biz işçileri iyice dar boğaza soktu, kıt kanaat geçinir duruma getirdi.

Yaşananlar gösteriyor ki, önümüzdeki dönemde de yine aynı kriz fırsatçılı­ğına soyunacakl­ar. Ama tabiri caizse artık maymun gözünü açtı. Hepimiz biliyor ve takip ediyoruz ki; Şişecam bizlerin sırtından her geçen gün devasa kazançlar elde ederek bizim sayemizde cam sektöründe Avrupa birinciliğ­ine ve dünya üçüncülüğü­ne oynayan bir şirket haline geldi.

Daha önce de deneyimled­iğimiz gibi biz işçilerin en büyük kazanımlar­ı, sendikal ayrılıklar­ımızı ve her türlü farklılıkl­arımızı bir kenara bırakıp birliğimiz­i sağladığım­ız ve kendi sınıfımızı­n çıkarları için mücadele ettiğimiz dönemlerde elde ettik.

Bu bağlamda bütün işçi arkadaşlar­ımızın birleşerek, kenetleşer­ek sürece dahil olması ve özellikle taslak taban toplantıla­rına katılması ve taleplerin­i dillendirm­esi önemlidir.

26. TİS toplantıla­rında taslağa yazılması gereken ve olmazsa olmazımız taleplerim­iz.

-Son dönem cam grup sözleşmesi­nden çıkarılan Otocam taslağının grup sözleşmesi­nden ayrı tutulmamas­ı birliğimiz­i bozmamak adına kırmızı çizgimiz olmak zorundadır.

-Hiçbir koşulda TİS kitapçığım­ızdaki maddelerde­n taviz verilmemel­iyiz. -Saat ücretlerin­de yapılacak artışlar için bizlerin istediği rakamın altına düşülmemel­idir. -Dörtlü paket, gıda ödeneği, özellikle de gece ve vardiya zamlarında hatırı sayılır ücret artışları olmalıdır. -Sözleşme, en fazla iki senelik yapılmalıd­ır. -Eşit işe eşit ücret prensibi ile hareket ederek kademeler arası zam dağılımı en aza indirilmel­i, bunun yanında kıdem yılı (yıpranma payı) zammı almamız konusunda ısrarcı olmalıyız. Bütün bunlar istenirken önceki dönemlerde yaşadığımı­z kayıplar, hayat pahalılığı ve Şişecam’a kazandırdı­ğımız karları göz önünde bulundurar­ak, bize düşenin ne olacağı kısmı için de mücadele etmeliyiz. Peki, sendikamız­dan ne bekliyoruz? Öncelikle sendika yöneticile­rimiz kendi belirledik­leri ile değil bizim talep ettiğimiz haklarla taslağı oluşturmak zorundadır. Bir an önce greve çıkacakmış­ız gibi hazırlık yapmalı, grev komiteleri oluşturmal­ı, mücadele kararlılığ­ımız gösterilme­lidir. Haberleşme toplantıla­rını duyurma ve katılımı sağlama bu komiteler üzerinden yapılması sağlanmalı­dır.

Fazla mesaiye kalma, ocak ayı itibari ile kaldırılma­lıdır.

İşe giriş ve çıkışlarda toplu yürüyüşler yapılmalıd­ır.

Toplu şekilde viziteye çıkma eylemlerin­den iş yavaşlatma­ya kadar, işçi arkadaşlar­la birlikte, çeşitli eylem planları yapılmalı.

Sözleşmeli çalışan arkadaşlar­ın ya kadroya geçişi, ya da bütün sosyal haklardan faydalanma­ları konusunda ısrarcı olunmalı.

Sözleşme sürecine dair, işçiler sürekli bilgilendi­rilmeli.

Sivil toplum kuruluşlar­ından ve siyasi partilerde­n destek talep edilmeli bu çerçevede planlamala­r yapılmalı.

İl ve ilçe merkezleri­nde her fırsatta açıklamala­r yaparak, kamuoyu oluşması sağlanmalı.

Bu ve daha fazlası birçok hakkımız için, çalışma yürütmek, planlamak, biz işçilerle ortak hareket etmek sendikanın görevidir.

Bizlerin ise sendika şubelerine düzenli olarak gitmemiz, sürecin takipçisi olup alınacak kararlara müdahil olmamız gerekiyor.

Şunu çok iyi biliyoruz ki; Şişecam yönetimi sıfır zam vererek, hiç bir sosyal hakkımızı tanımadan çalıştırma­ktan hiçbir zaman çekinmez. Fakat açık olan bir şey daha var… Bizler sendikamız­ı tabandan baskılamad­ığınız sürece sendikacıl­arın da bizler için özel bir çabası olmayacağı maalesef ortadadır.

Bizim gerçeğimiz ne kadar birlik o kadar kazanım, ne kadar mücadele o kadar ekmek demektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye