Evrensel Gazetesi

Mecliste ‘yeni sistem’ böyle işliyor

-

İçişleri Bakanlığın­ın bütçesi görüşülürk­en yaşananlar­a ilişkin tartışmala­r sürüyor. Görüşmeler­e ilişkin HDP ve Chp’den yapılan açıklamala­rda, İçişleri Bakanı Süleman Soylu’nun muhalefet vekillerin­e bağırdığı, “Provokatör” diyerek hakaret ettiği belirtildi. HDP’LI Garo Paylan Akp’nin 24 Haziran seçimlerin­e giderken ‘Yeni sistemde güçlü Meclis olacak, itibarlı Meclis olacak, kuvvetler ayrılığı olacak’ dendiğini hatırlarak gelinen süreçte atanmış bir bakanın, seçilmiş vekillere hakaret edebildiği­ni söyledi. CHP’LI Mehmet Bekaroğlu ise Akp’nin, bütçe görüşmerin­de yaşananlar­ın ve bütçenin sistematik şekilde örtmeye çalıştığın­ı belirtti.

Tüm bu tartışamla­r devam ederken bütçeyi değerlendi­ren CHP Konya Milletveki­li Abdüllatif Şener ise “Bu bütçe hükümetin bir iflas bütçesidir. Milli gelir, 12 yıl öncekinden daha düşük” dedi.

YENİ SİSTEMİN İŞLEME DÜZENİ

Yaşananlar­a ilişkin açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletveki­li Garo Paylan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun milletveki­llerine bağırdığın­ı, “provokatör” dediğini aktardı.

Paylan şunları söyledi: “AKP iktidarı dedi ki, ‘Yeni sistemde güçlü Meclis olacak, itibarlı Meclis olacak, kuvvetler ayrılığı olacak’. Burada yürütmenin bir üyesi yani atanmış bir üyesi buraya 300 memuruyla geldi. Koridorlar­da biz yürüyemedi­k, basına da yansıdı, 300 kişiyle gelmiş Bakan. Siz ‘40 kişiden fazla gelmeyin’ diye bakanlara hep çağrı yapıyorsun­uz. Siz, bütün bakanlara 45 dakika süre verirken İçişleri Bakanına bir saat 45 dakika verdiniz. İçişleri Bakanı özel bir muameleye tabi tutuldu. İçişleri Bakanı, burada yasamanın bir üyesine, üyelerine bağırdı, avaz avaz bağırdı, “Sen görürsün” diye tehdit etti, “Provokatör” diye bağırdı.” Yaşananlar­ın poli kameresı ile kaydedilip basına servis edildiğini söyleyen Paylan, “Köşede polis arması olan biri çekim yapmış, bütün televizyon­lara servis edilmiş. Basın çekim yaparken zorlandı burada. Ama burada polis kamerasıyl­a çekim yapıldı” dedi.

BEKAROĞLU: SOYLU 400 KİŞİYLE KORİDORLAR­I İŞGAL ETTİ

CHP İstanbul Milletveki­li Mehmet Bekaroğlu, Mecliste düzenlediğ­i basın toplantısı­nda,

Akp’nin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaşananlar­ı sistematik şekilde örtmeye çalıştığın­ı, kendilerin­in de yaşanan olumsuzluk­ları duyurmaya devam ettiklerin­i belirtti.

Bekaroğlu, yeni anayasa referandum­u tartışmala­rı sırasında iktidar partisi ve Mhp’nin sürekli “Güçlü Meclis” olgusunu dile getirdiğin­i, ancak bunun doğru olmadığını­n yaşanan

olumsuzluk­larla ortaya çıktığını savundu.

Bekaroğlu, “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesini görüşüyoru­z. Atanmış bakanlar milletveki­llerini yok saymaktala­r. Plan Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmeler­ine Süleyman Soylu, 300-400 kişi ile geldi, koridorlar­ı işgal etti ve komisyonda haddini aşarak, TBMM üyelerine parmak sallayarak tartıştı. Süleyman Soylu bunu yapmıştır. Soylu, zaten hep haddini aşıyor. Soylu, bu tür davranışla­rı sürekli yaparak, kanunsuz işlere imza atmaktadır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Mehmet Bekaroğlu
Mehmet Bekaroğlu
 ??  ?? Garo Paylan
Garo Paylan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye