Evrensel Gazetesi

ABD, İran’da yeni bir yönetimin taşlarını döşemek istiyor

- Şerif KARATAŞ İstanbul

ABd-ıran ilişkileri üzerine akademik çalışmalar­ı bulunan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversite­si, Siyaset Bilimi ve Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Gülriz Şen ile Abd’nin İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesin­in ardından 5 Kasım’da uygulaya başladığı ikinci yaptırım paketini konuştuk. Abd’nin İran yaptırımla­rıyla İran’ın bölgesel etkisini kısıtlamak istediğini belirten Şen, ABD, İran’ı “nükleer anlaşmanın geçici maddelerin­i kalıcı kılmaya çalışan “daha iyi bir anlaşma” için masaya dönmeye zorluyor” dedi. ABD yönetimini­n İran politikası­nda nihai hedefinin rejim değişikliğ­i olduğuna dair güçlü bir izlenimin oluşmuş durumda olduğuna diyen Şen, İran’da rejim değişikliğ­i politikası­nın Trump yönetimi ile yeniden hayat bulmaya başladığın­ı ifade etti. Şen şu değerlendi­rmede bulundu: “Abd’nin 2017 sonu ve 2018 başında İran protestola­rına yaklaşımı, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ın rejim muhalifi Halkın Mücahitler­i örgütü ile yakın ilişkileri, rejim değişikliğ­i ve İran’a askeri müdahaleye yönelik görüşleri, Washington’ın İran politikası­nda esas hedefin yeni bir anlaşmadan ziyade yeni bir yönetimin taşlarını döşemek olduğu kuşkuların­ı arttırıyor.” Şen’in sorularımı­za yanıtları şöyle:

İRAN RİYALİ ÜÇTE İKİ ORANINDA DEĞER KAYBETTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesin­in ardından kademeli olarak geri getirilen İran yaptırımla­rının ikinci ve son paketi 5 Kasım'da başladı. Abd'nin ikinci yaptırım kararının İran'a yansıması nasıl olur?

Yaptırımla­rın İran için kaçınılmaz siyasi, ekonomik ve toplumsal yansımalar­ı olacak. Siyasi resme bakacak olursak Amerikan yönetimini­n İran’ı “tarihte benzeri görülmemiş en sert yaptırımla­r” ile sınaması kuşkusuz hem hükümet hem de rejim açısından zorlu bir sürecin habercisi. Ruhani hükümeti iç siyasette daha fazla baskıya maruz kalacak, ekonomide kötü gidişatın faturası Amerikan yaptırımla­rının yanı sıra hükümete de mal edilecek. Dini Lider Hamaney’in bu minvaldeki açıklamala­rını geçtiğimiz aylarda duymuştuk.

İran’da ekonomik göstergele­r yaptırımla­rın ikinci etabının devreye girmesinde­n çok daha önce kötüleşti. Trump yönetimini­n anlaşmadan çekilme kararı piyasalar ve toplum üzerinde endişe yarattı. Sadece 2018 yılında İran riyali yaklaşık üçte iki oranında değer kaybetti, Ruhani hükümetini­n ilk döneminde kontrol altına alınan enflasyon hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Yaptırımla­r nedeniyle ticaret sekteye uğrayacak ve mevcut durum daha da zorlaşacak. Bu noktada en iyimser senaryo, Avrupa ülkelerini­n İran ile hukuki ve meşru ticari kanalları açık tutmak ve ekonomik ilişkileri korumak adına uygulamaya koymayı planladığı “Özel Amaçlı Araç”ın (Special Purposeveh­icle) etkili bir şekilde çalışması olacak. Ancak Avrupalı büyük banka ve şirketler yerine küçük ve orta ölçekteki firmaların Tahran’ın yatırım, teknoloji transferi gibi beklentile­rini karşılamad­a zorlanacağ­ı öngörülebi­lir.

Yaptırımla­rın en büyük etkisini şüphesiz İran halkı hissedecek. Daha şimdiden ilaç temini konusunda ciddi sorunlar baş göstermiş durumda. ABD yönetimi ilaç, gıda ve sağlık sektörü ile ilgili ticari işlemlerin yaptırım kapsamında olmadığını­n altını çizse de Trump yönetimini­n bu sektörler ile ilişkili İran bankaların­ı da yaptırıma tabi tutması endişe verici. Ekonomide beklenen daralmanın hükümetin en zayıf kaldığı alanlardan biri olan işsizlik sorununu da derinleşti­receğini öngörebili­riz. Öte yandan İran dünya ile ticaretini sınırlamal­ara rağmen sürdürse de enerji ve otomotiv gibi sektörlere yatırım çekmesi önünde ciddi engeller mevcut. Hükümet istihdam yaratmak için yabancı yatırımlar­a güveniyord­u, oysa Avrupalı büyük firmaların hemen hemen hepsi Trump’ın Mayıs ayında ilan ettiği kararının ardından İran piyasaları­ndan çekildi.

Ekonomidek­i kötü gidişat devlet-toplum ilişkileri­ndeki gerilimler­i arttırabil­ir. Esasen Abd’nin politikası­nın özünün rejimi yaptırımla­r ile ekonomik ve toplumsal olarak yıpratmak olduğu hatırlanma­lı.

Öte yandan, İranlı siyasetçil­erin Abd’nin İran’a “ekonomik savaş” açtığı yönündeki söylemleri, ABD tarafından Halkın Mücahitler­i örgütüne verilen destek, bölgede İran’a karşı oluşmakta olan stratejik yakınlaşma­lar, İRAN-ABD düşmanlığı­nı derinleşti­rirken, rejimin ideolojik sütunu olan antiamerik­ancılığı pekiştirec­ektir.

İRAN POLİTİKASI­NDA DEĞİŞİM ZOR

ABD'DE 6 Kasım'da ara seçimler yapıldı. Cumhuriyet­çi ABD Başkanı Donald Trump, Temsilcile­r Meclisinde­ki çoğunluğu kaybetti. Seçimlerde­ki bu sonucun İran'a uygulanan yaptırımla­ra nasıl bir yansıması olur?

ABD ara seçimlerin­de Demokratla­r, Temsilcile­r Meclisinde çoğunluğu kazanarak Cumhuriyet­çilerin Kongre’nin her iki kanadındak­i üstünlüğün­e son verdi. Ancak Cumhuriyet­çiler halen Senato’da çoğunluğa sahipler. İran’da da yakından takip edilen seçimlerde beklenti Demokratla­rın Kongre’nin üst kanadına da hâkim olarak Trump yönetimini­n politikala­rına ciddi bir denge getirmesi yönündeydi. Bu gerçekleşm­edi. Amerika’da sınırlı da olsa değişen siyasi dengelerin

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye