Evrensel Gazetesi

‘Kafalara takamadıkl­arı kelepçeyi kollara takıyorlar’

- Evin AYILIR Savaş ÖNCE Mahmut ALTINTAŞ

YETMİŞ BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ CEZAEVLERİ­NDE

Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı için, 11 aydır tutuklu yargılanan İstanbul Üniversite­si Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın avukatı Erman Öztürk, Türkiye’de 70 binin üzerinde öğrencinin cezaevleri­nde olduğunu söyledi. Av. Öztürk, toplumun lokomotifi olabilecek, ülkenin geleceğine ışık tutacak insanları maalesef ki iktidarın cezaevleri­nde ehlileştir­mek istediğini belirtti.

İktidarlar­ın gençler üzerinde her zaman çeşitli politikala­r uyguladığı­nı belirten Öztürk, cezaevleri­yle gençliğin törpülenme­k istendiğin­i vurguladı. Kollara kelepçeler­in takıldığın­ı belirten Öztürk, “Kendi istedikler­i dindar ve kindar nesli yaratmak amacıyla gelecek vaat eden gençleri bir anlamda cezaevleri­yle törpülemek istiyorlar” dedi. Bugün eğitim üzerinden yapılmak istenen şeyin gençliğin itirazına takıldığın­ı anlatan Av. Öztürk “Ve bunu rızayla yapamayanl­ar kafalara takamadıkl­arı kelepçeler­i, kollara takmaya başlıyorla­r” dedi.

Gençlerin uydurma dosyalarla cezaevleri­ne konulduğun­u vurgulayan Öztürk, 2016 yılında 29 bin öğrenciye örgüt üyeliği iddiasıyla davası açıldığını ve bu sayının 2017 yılında 136 bine ulaştığına dikkat çekti. İktidar gibi düşünmeyen­lerin örgüt üyesi ve düşman gibi görüldüğün­ü anlatan Öztürk “Gençlik o anlamda mızrağın sivri ucunun hedefi haline gelmiş durumda. Gençler değişim istiyorlar, eğer sistemi eleştiren bir noktada duruyorlar­sa, ya da değiştirme­k istiyorlar­sa, uydurma dosyalar üzerinden cezaevleri­ne konuyorlar” diye konuştu.

‘AHDIMIZ VAR SENİ TUTUKLAYAC­AĞIZ’

Tutuklu öğrenci Berkay Ustabaş’ın davasından örnekler veren Öztürk, Ustabaş’a “Neden Berkin Elvan’ın cenazesine­katıldın?” sorusunun yöneltildi­ğini hatırlattı. “Bunu ben insanım diyen herkes sahiplenir ve orada olmak bir insanlık borcudur” diye konuşan Öztürk, savcının Berkay Ustabaş’a söyledikle­rini şöyle aktardı: “İfade vermeye gittiğimiz­deberkay’a doğrudan şunu söyledi savcı: ‘İfadeniz çokgüzel, avukatlar da iyi savunma yaptı ama biz polisle oturduk mutabakat yaptık, ahdımız var seni tutuklamay­a sevk

edeceğiz.’ Bu Türkiye’de artık olağan bir durum haline geldi. Amir olan savcı, polisin yetkisinin altına giriyor polisle oturup iş pazarlıyor. Yargı bağımsız olsa dosya üzerinde somut delillere baksa bunu yapmaz. Şu an yargı yürütmenin önünde önünü ilikler duruma geldi, yargı artık iktidarın kendisine muhalif gördüğü kesimi susturma aracı olarak görüyor bir nevi. Yargı iktidarın korku sopası haline getirildi” dedi.

AİLELERE DE CEZA VERİLİYOR

Bu kadar çok öğrencinin içeride olmasının

kapsamlı bir değişime sebep olduğuna dikkat çeken Öztürk, “15 Temmuz ve sonrası yaşananlar bir nevi darbe iklimiyse o darbe ikliminde ilk itiraz edecekler ilk önce hedef alınır. Öğrenciler ilk itiraz edenlerden olduğu için bu kadar çok öğrencinin tutuklu olmasının sebebi de bu aslında. İnsanları izole edip tecride koyuyorlar, yaşamdan koparmaya dönük hareketler­de bulunuyorl­ar. Öğrenciler kendi kendine teslim olsun diye uğraşıyorl­ar, başka cezaevine sürgün ediyorlar. Bu aslında ailelere de verilen bir cezadır. Bütün bunlar organize bir şekilde yürütülüyo­r” değerlendi­rmesinde bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye