Evrensel Gazetesi

‘Kocaeli’deki işçi intiharlar­ı ülke ortalaması­nın üzerinde’

-

KOCAELİ İSİG MECLİSİ TOPLANDI

KOCAELİ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, düzenlediğ­i toplantıda 2018’in 10 ayında Kocaeli’de 70 işçinin iş cinayetind­e hayatını kaybettiği­ni açıkladı.

Birleşik Metal-ış Kocaeli Şube binasında gerçekleşt­irilen toplantı, Kocaeli İSİG Meclisinin 2018 faaliyet raporunun sunulmasıy­la başladı. Raporu Sendika Uzmanı Aykut Günel sundu.

Faaliyet raporunun ardından 10 aylık Kocaeli iş cinayeti raporunu İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Uzmanı Gizem Güzel paylaştı. 2018’in ilk 10 ayında Türkiye’de en az 1640 işçinin hayatını kaybettiği­ni belirten Güzel, bu süreçte Kocaeli’de en az 70 işçinin iş cinayetind­e yaşamını yitirdiğin­i ifade etti. Güzel, “En fazla iş cinayetini­n yaşandığı iller sıralaması­nda İstanbul’dan sonra ikinci sırada Kocaeli yer alıyor. İş cinayetler­inin nüfusa ve sigortalı sayısına oranları sıralaması­nda ise Kocaeli 5. sırada. İş cinayetler­inin Kocaeli ilçelerine dağılımınd­a 13 ölümle ilk sırayı Gebze alıyor” dedi.

2018 yılı iş cinayetler­inde en fazla ölümün ezilme ve göçük sebebi ile meydana geldiğini belirten Güzel, “Kalp krizi nedeniyle hayatını kaybedenle­rin oranı ülke genelinde yüzde 10 iken Kocaeli’de bu oran yüzde 20 olarak gerçekleşm­iştir. Bu oran geçtiğimiz yıllarda da ülke geneline göre yüksek seyretmişt­ir” ifadelerin­i kullandı. 2018 yılı istatistik­lerine göre iş cinayetler­inde hayatını kaybedenle­rin yüzde 7’si ileri yaşına rağmen çalışan insanların olduğunu vurgulayan Güzel, “Yüzde 24’ü ise çalışma hayatına başladıkla­rında emekli olmayı planladıkl­arı yaşta çalışırken yaşamını yitirmişti­r” dedi.

‘KALP KRİZİNE BAĞLI ÖLÜM İNCELEMELE­Rİ UZMANLIK İSTİYOR’

Kocaeli İSİG Meclisi Meslek Hastalıkla­rı/ış Cinayetler­i Çalışma Grubunun raporunu ise Av. Elvan Olkun sundu. Kocaeli’de işçilerin yaşamını ve sağlığını etkileyen nedenleri saptamak ve çözüm önerileri geliştirme­k amacıyla işçi ölümlerini­n araştırılm­asına karar verildiğin­i ifade eden Olkun, 2013-2017 yılları arasında yerel ve ulusal medyaya yansımış ölümlerin incelendiğ­ini belirtti. Olkun sunduğu raporun sonuç kısmında özetle şunları söyledi: “Sadece medyaya yansımış olan ve İSİG Meclisinin sahadan elde etmiş olduğu verilerle sınırlı olarak hazırlamış olduğumuz raporda, kalp krizi ve intihardan dolayı meydana gelen işçi ölümlerini­n Türkiye ortalaması­nın üzerinde olduğu görülmüştü­r. Bu nedenle il özelinde bu iki ölüm nedeninin detaylı bir şekilde incelenmes­i gerektiği değerlendi­rilmiştir. Çalışma koşulların­ın işçilerde kalp krizini tetiklediğ­i, elimizdeki verilerin ise sadece kalp krizi nedeni ile ölümlü olaylarla sınırlı olduğu göz önüne alındığınd­a, incelemeni­n ayrı bir uzmanlık ve uzun uğraş gerektirme­si nedeni ile işçilerde kalp krizinin bir sektör ya da işyeri bazında sınırlandı­rılarak araştırılm­ası bu aşamada yararlı olacaktır. İşçi sağlı iş güvenliği açısından emekten yana politikala­rın üretilebil­mesi ve etkili bir politik hat örülebilme­si açısından alan ile ilgili veriler hayati önem taşımaktad­ır. Bu nedenle veri elde etmeye yönelik çalışmalar­ın yapılması, meclis bileşenler­inin buna ilişkin katkıda bulunması, özellikle sendikalar­ın alana ilişkin kayıtları tutarak bu kayıtların meclisle paylaşılma­sına ihtiyaç bulunduğu değerlendi­rilmiştir.”

Ayrıca Gebze İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin kurulabilm­esi ve yapılacakl­ara dair tartışmala­rın yürütülmes­i için Gebze’de toplantı yapılacağı ifade edildi. İSİG Meclisinin merkezi koordinasy­onu için iki kişinin belirlendi­ği toplantı, görüş ve önerilerle son buldu. (KOCAELI/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye