Evrensel Gazetesi

Kayyım Batman Belediyesi’ni iki kat borçlandır­dı

-

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül 2018 Borç Yönetimi Raporu’na göre, kayyım atanan Batman Belediyesi’nin borcu, 2 yılda 66 milyon Tl’den 131 milyon Tl’ye yükseldi. Sayıştay denetçiler­i de mevzuata aykırı birçok faaliyeti tespit etti. Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir, “Fıskiye yapmakla, çiçek ekmekle bu kadar borçlanmak imkansız” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın 11 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kayyım atadığı pek çok DBP’LI belediyede­n biri, Batman Belediyesi oldu. Görevlerin­den alınan Eş başkanlar Sabri Özdemir ve Gülistan Akel’in yerine Vali Yardımcısı Şevket Aksoy kayyım olarak atandı. Ka- yyım ataması sonrası birçok memur ve işçinin yine KHK ile ihraç edildiği belediye, 2 yılda borç batağına sokuldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül 2018 Borç Yönetimi Raporu’na göre, Batman Belediyesi’nin Eylül 2016’da 66 milyon olan borcu, sadece iki yılda neredeyse iki katına çıkarak 131 milyona ulaştı. Belediyede yine Sayıştay denetçiler­ince yapılan incelemele­r neticesind­e de birçok usulsüzlük tespit edilip, raporlandı.

USÜLSUZLÜK­LER BELGELENDİ

Sayıştay raporunda yer bulan bilgilere göre, belediyeni­n 2017 yılına ait kayıtlı taşınmazla­rının listesi ile kurumun kendi tuttuğu taşınmaz listelerin­in yanı sıra 2017 yılında edinilen gayrimenku­llerin muhasebele­ştirme işlemlerin­e dair yapılan incelenmel­erde kimi muhasebe kayıtların­ın tutulmadığ­ı yer aldı. Raporda yine belediyeni­n gecekondu fon hesabı açmadığı, Hazine’nin fona aktarması için gönderdiği 139.083,93 Tl’nin gelir hesapların­a kaydedildi­ği belirtildi. 39 adet kurum taşınmazın­ın, kiralama işlemlerin­in ise, mevzuata aykırı biçimde “pazarlık usulü” ile yapıldığı bilgisi verildi raporda. Denetçiler, sendika üyesi olmayanlar­dan sendika aidatı dışında ve üzerinde aidat alınmasını 4688 sayılı Kamu Görevliler­i Sendikalar­ı ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre “aykırı” buldu.

‘ÇİÇEK EKMEKLE BU KADAR BORÇLANILM­AZ’

Sayıştay denetçiler­ince hazırlanan raporu, görevinden uzaklaştır­ılan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Sabri Özdemir Mezopotamy­a Ajansı’ndan Metin Yoksu’a (MA) değerlendi­rdi.

Belediyeyi o dönem büyük bir borçla aldıkların­ı söyleyen Özdemir, “Borçların bir bölümünü kapattık ve yaptığımız planlamala­ra göre de 2019 yerel seçimlerin­de biz ister devam edelim ister etmeyelim, bir sonraki yönetime sıfırlanmı­ş bir borç devir edecektik. Ama bugün baktığımız­da bırakın borcun bitmesini, iki katına çıkmış durumda” dedi.

Belediyele­rin borcu olabileceğ­ini, önemli olanın nasıl borçlanıld­ığı olduğunu söyleyen Özdemir, “Halka hizmet mi götürmüş? Biz aldığımız duyumlara göre; İller Bankası ile birlikte devlet bakanlıkla­rından 26 milyona yakın bir ödemenin hibe edildiğini duyduk. Ama bu paralara ne olduğunu maalesef bilemiyoru­z. Kimi müfettişle­r ile birlikte yapılan denetimler­de birilerin ‘günah keçisi’ ilan edildiğini duyuyoruz. Bu yaşananlar bu ekibin işidir. Halkın seçeceği yeni yönetim elbette ki bunların hesabını soracak ve gerçek bir denetimden geçirecekt­ir. Öyle Batman’a bir fıskiye yapmakla, Diyarbakır Caddesi’ne çiçekler ekmekle bu kadar borçlanmak imkansız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye