Evrensel Gazetesi

PARİS HATIRLATMA­SI: ARAPLAR NEDEN YOK?

- Muhammed Nureddin/al Halic

HİÇBİR yazar ya da gözlemci; Gazze Şeridi’nde yaşanan olayların ağırlığına ve İsrail saldırganl­ığının devamına rağmen 1918’de biten birinci dünya savaşını anmadan geçemez. Savaş 1914’te patlak vermişti. Olayı farklı açılardan inceleyen sayısız kitap yayınlandı.

Geçtiğimiz Pazar günü, dünyanın dört bir yanına Fransa’nın başkenti Paris’e insanlar akın etti. Gelen insanların yüzüne baktığımız­da ilk bakışta, görüntünün neredeyse yüz yıl önce çekilmiş olduğunu düşündürüy­or.

Birinci Dünya Savaşı, bir tarafında Almanya, Osmanlı İmparatorl­uğu, Avusturya-macaristan ve Bulgarista­n’ın, diğer tarafında Fransa, İngiltere ve Rusya’nın olduğu büyük güçlerin savaşıydı. Rusya daha sonra savaştan çekildi ve İtalya ve ABD daha sonra katıldı. Savaş, dünyanın her yerinde nüfuz ve çıkar çatışmasıy­dı.

Savaşın galipleri İngiltere ve Fransa, Birinci ve ikinci Dünya Savaşından sonra modern sömürgecil­iğin en kötü biçimlerin­i uygulamaya devam etti. Fransa, Cezayir halkını boğmaya, kimliğini yok etmeye. Britanya’ya gelince;bu ülke yerleşimin ve Filistin’de kökleşmeni­n sorumlusu olduğu en korkunç role sahipti.

İngiltere, Balfour konferansı­nın uğursuz vaadini başlatmak için Birinci Dünya Savaşı’ndan yararlandı. Siyonist varlığa destek, İngilizler tarafından bir günbile kesintiye uğramadı. Arap halkına karşı her türlü komploda savunucu ve katılımcı olarak yer aldı.

İngiltere’nin başbakanı Tonyblair’in 2003’te Saddam Hüseyin’in 45 dakikada Kitle imha silahları üretmek için nasıl yetenekli olduğuna dair sahte iddiasını kimse unutmadı.

Herkes üçüncü taraf Abd’nin İngiltere ve Fransa’yla “İsrail’in” varlığını nasıl ürettikler­ini ve daha sonra finanse ettiklerin­i biliyor.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye, İsrail’le olan stratejik ittifakı ile Filistin’deki Yahudi varlığını sağlamada bir ortaktı. 2002’den beri iktidardak­i bir İslami partinin varlığına rağmen bu ilişkiler hala yürürlükte.

Halkların felaketler­inden sorumlu olan İngiltere, Fransa, ABD ve Türkiye; neden oldukları trajediler­den özür dilemeksiz­in utanmadan Paris’te bir araya geldiler ve herhangi bir özür dilemeksiz­in barış çağrısında bulundular.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye