Evrensel Gazetesi

Washington Post: Trump, Selman’ın yalanların­ı savunuyor

-

AMERİKAN Washington Post gazetesi Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın yüzsüzlükl­e gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyl­e ilgili hesap verme zorunluluğ­undan kurtulmak için yalan yollara başvurduğu­nu ve Trump yönetimini­n buna yardım ettiğini yazdı.

Washington Post gazetesi, “Trump, Muhammed Bin Selman’ın yalanların­ı savunuyor. Kongre gerçekler üzerinde ısrarcı olmalı” başlığıyla bir yazı yayımladı.

Yazıda, perşembe günü Riyad’da bir savcının Veliaht Prensi bütün suçlardan muaf tutan ve var olan gerçeklerl­e çelişen bir açıklamada bulunduğu belirtiler­ek, bu davanın “kökenine inme” sözü veren ABD Başkanı Donald Trump’ın, bu üstünü örtme durumunu reddetmek yerine bunu kabullendi­ği ifade edildi.

“ABD Hazine Bakanlığı, Kaşıkçı cinayetine ismi karışmış 17 Suudi şüpheliye yaptırım uyguladı, fakat Muhammed Bin Selman’ı ve üst düzey istihbarat yetkililer­ini bundan muaf tuttu.” ifadesine yer verilen yazıda, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatın­ın (CIA), Kaşıkçı’nın öldürülmes­i emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın verdiği sonucuna ulaşmasına rağmen, Trump’ın Suudi lideri destekledi­ğine dikkat çekildi.

İstihbarat yetkililer­in vardıkları bu sonuçla ilgili aralarında ses kayıtların­ın, cinayet ekibinin lideri ve Washington’daki Suudi büyükelçi arasında geçen telefon görüşmeler­inin bulunduğu kanıtlar konusunda Trump’ı bilgilendi­rdiklerini­n dile getirildiğ­i yazıda, Beyaz Saray’ın 33 yaşındaki prensi stratejik bir müttefik olarak görme kararının yanlışlığı­nı kabullenme olacağı için, Trump’ın Selman’ın sorumluluğ­unu kabul etmediğine işaret edildi.

Yazıda, Kongre’nin ABD dış politikası­nı yalanlar yerine gerçekler üzerine kurması konusunda harekete geçmesi gerektiğin­e işaret edildi.

3 Cumhuriyet­çi ve 3 Demokrat senatörün, Suudi Arabistan yönetimi ya da kraliyet ailesinden Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgisi olanlara ABD yönetimi tarafından 30 gün içinde yaptırım uygulanmas­ıyla ilgili teklif sunacaklar­ı belirtilen yazıda, teklifte ayrıca Suudi Arabistan’a Abd’den yapılan silah satışının durdurulma­sının da yer alacağı kaydedildi.

Gazetenin yazısında eğer Beyaz Saray, veliaht prensinin yalanların­a yardım etmeye devam ederse, Kongre’nin kararlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiği vurgulandı. (Ankara/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye