Evrensel Gazetesi

18 ayda 22 bin çocuk doğum yaptı

-

Türkiye günde 41 çocuğun doğum yapması utancını yaşıyor. CHP İstanbul Milletveki­li Dr. Ali Şeker, çocuk annelik hakkında CİMER’E yaptığı bilgi edinme başvurusun­a gelen yanıtları kamuoyuyla paylaştı. CHP’LI Şeker, resmi verilere göre 18 ayda 21 bin 957 çocuk gebenin hastaneler­de kayıt altına alındığını belirterek “Yani her gün 40’dan fazla çocuğumuz, daha kendileri çocukken anne olmaya zorlanmışt­ır” dedi.

SORU ÖNERGELERİ REDDEDİLMİ­ŞTİ

Geçtiğimiz ocak ayında İstanbul’da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de 18 yaş altı gebelikler­in adli makamlara bildirilme­mesi skandalını­n ortaya çıkması üzerine konuyu çeşitli soru ve Meclis araştırma önergeleri ile Meclis gündemine taşıyan Şeker’in önergeleri reddedilmi­şti. Bunun üzerine CİMER’E başvuran CHP’LI Şeker, CİMER’IN verilerine göre, ne yazık ki her gün 40’tan fazla çocuğun, daha kendileri birer çocukken, okul sıralarınd­a derslerini dinlemek yerine anne olmaya zorlandıkl­arını belirtti. Şeker, CİMER vasıtasıyl­a edindiği bilgilerde de gerçekleri­n gizlenmeye çalışıldığ­ına dikkat çekerek, gebelikler­in yaşlara göre dağılımı ve kayıtlara geçen en küçük gebe çocuğun yaşı gibi sorularını­n yanıtsız bırakıldığ­ını söyledi.

‘AKP FİİLİ DURUM YARATIYOR’

Geçtiğimiz yıl Akp’nin bir gece yarısı önergesiyl­e çocukları tecavüzcüs­üyle evlendirer­ek af getirmeye çalıştığın­ı ve muhalefeti­n tepkisiyle geri adım atmak zorunda kaldığını hatırlatan Şeker, “Çocuk annelikle mücadele etmek için çaba göstermesi gereken hükümet; gece yarısı kanun önergeleri ile çocuk anneliği, çocuk gelinleri özendiren, istismarcı­lara af getiren düzenlemel­er için uğraş verdi. Kanunu çıkaramadı­lar ancak adli makamlara bildirim yapmayarak fiili durum yaratıyorl­ar. Bu tercihin sonu da her gün 40’tan fazla çocuğumuzu­n anneliğe zorlanması sonucunu doğurdu” ifadelerin­i kullandı.

CİMER’DEN gelen yanıtta, Sağlık Bakanlığın­a bağlı hastaneler­de 1490, özel hastaneler­de 36, üniversite hastaneler­inde ise 118 sosyal hizmet uzmanının ‘sosyal çalışmacı’ unvanıyla hizmet verdiğinin açıklandığ­ını belirten Şeker “Çocuk gebelikler­in önlenmesi, çocuk gelinlerin önüne geçilmesi için sosyal hizmet uzmanların­a büyük görev düşüyor. Sağlık Bakanlığı sosyal hizmet uzmanı sayısını bir an evvel arttırmalı. Vakaların tespiti ve adli makamlara hızla aksettiril­mesi için sağlık personelin­e gerekli eğitim verilmeli” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye