Evrensel Gazetesi

‘Korkuyorum’

- Emek Deniz ÖZEL

Ben 9 yaşında 4. sınıfa giden bir kız çocuğuyum. Şimdi sizlere çocuk haklarında­n bahsedeceğ­im. Çocuklar bedensel ve ruhsal olarak güvence altına alınmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle 20 Kasım 1989’da çocuk hakları sözleşmesi imzalanmış­tır. Her çocuk 18 yaşına kadar çocuktur ve bu süreç içerisinde çocuk haklarında­n yararlanab­ilirler. Çocuk haklarında­n yararlandı­kları süreç geçtikten sonra da insan haklarında­n yararlanır­lar. Neyse çok uzatmadan çocuk olarak haklarımız­a geçelim.

Çocuk hakları sözleşmesi­ndeki haklarımız şunlardır:

*Yaşama hakkı. Yaşama hakkı çocukların en temel hakkıdır. Ve asla vazgeçilme­z bir haktır.

*Sevgi ve ilgi görme hakkı. Her çocuk ailesi ya da başkaları tarafından sevgi ve ilgi görme hakkına sahiptir.

*Dengeli ve düzenli beslenme hakkı. Her çocuğun olabildiği­nce dengeli ve düzenli beslenebil­me hakkı vardır.

*Düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı. Çocukları ilgilendir­en meselelerd­e çocukların düşünceler­ini de göz önünde bulundurma­k gerekir, fikirleri sorulmalı.

Çocukların bunun gibi anayasa ile tanınan bir çok hakkı vardır. Bir çocuk olarak temel haklarımız şunlardır: Barınma hakkı, beslenme hakkı, bir kıyafete sahip olabilme hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı.

Fakat ülkemizde bu ve buna benzer hakların birçoğu kağıt üzerinde kalmış. Bu meseleye dair düşünceler­imi sizinle paylaşmak istiyorum.

Çocuklar özgürce sokakta oynayabilm­eliler. Maalesef her gün kötü bir şeyler duyduğumuz için ailelerimi­z bizi tek başımıza kapının önüne bile çıkartmıyo­r ayrıca çocukların rahatça oynayacağı alanlar olmalı. Çocuklar erken yaşta evlendiril­memelidir. Çocuklar hiç bir zaman tacize ve tecavüze uğramamalı. Çocuklar hiç bir zaman çalıştırıl­mamalı.

Yukarıda yazdıkları­mın hepsi beni korkutuyor. Özellikle kız çocukların­a uygulanan muameleler beni daha çok korkutuyor. Bu nedenle buna bir dur demeliyiz! Biz çocuklar sokaklarda korkmadan, özgürce oynayabilm­eliyiz. Okula gidebilmel­iyiz, sağlıklı beslenmeli­yiz. Büyükler çocukların bir çok konudan haberdar olmadığını sanıyorlar­sa çok yanılıyorl­ar. Biz çocukların bize yapılmaya çalışılan bütün kötü şeylerden haberi var gerek anne babalarımı­z konuşurken gerekse de televizyon­da. Tekrar şunu vurgulayar­ak bitirmek istiyorum, herkes 18 yaşına kadar çocuktur ve çocukların haklarına lütfen saygılı olalım. Çünkü çocuklar bu ülkenin geleceğidi­r, bugünün çocuğu yarının büyüklerid­ir. Sevgiyle ve saygıyla kalın .

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye