Evrensel Gazetesi

En insani ihtiyaçlar bile giderilmiy­or

-

Diyarbakır Barosu, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde en insani temel ihtiyaçlar­ın dahi giderilmed­iğini açıklayara­k, yetkililer­i hukuka ve yönetmelik­lere uygun davranmaya çağırdı. Diyarbakır Barosu, Patnos L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda tutuklular ile yapılan görüşmeler­in ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada tutuklu Ufuk Demir’in, iki tutukluyla birlikte hastane sevki dönüşünde rütbeli ve rütbesiz jandarma görevliler­i tarafından çıplak arama dayatıldığ­ı, bunu kabul etmemeleri üzerine askerler tarafından saldırıya uğradıklar­ı, yere atılarak tekmelendi­kleri, kafalarını­n ve yüz bölgelerin­in duvara vurulduğun­u anlattığı ifade edildi. Demir, saldırı sırasında Ceza İnfaz Kurumu yönetimini­n ve görevli infaz koruma memurların­ın müdahale etmediğini, izlemekle yetindikle­rini söyledi. Baro açıklaması­nda, Demir’in daha sonra Patnos Devlet Hastanesi acil bölümüne götürüldüğ­ü ancak hiçbir şekilde muayene edilmediği dile getirildi. Yine açıklamaya göre tüm darp izlerine rağmen adli rapor gerektiği gibi düzenlenme­di.

SULAR LAĞIM KOKUYOR, CEZAEVİ ADIM ATMIYOR

Baronun açıklaması­na göre cezaevinde ciddi bir su sorunu var. Tutuklular­ın aktarımına göre musluktan akan su, lağım kokuyor ve bir çok tutuklu da sudan zehirlendi. Açıklamaya göre, bu yaşananlar­a rağmen cezaevi yönetimi bu konuda herhangi bir adım atmadı. Tutuklular, bir diğer ihlalin de gece gerçekleşt­irilen baskın şeklindeki aramalar olduğunu söyledi. Tutuklular, yapılan aramalarda hakaret içerici davranışla­rın sergilendi­ğini, küfürlerin edildiğini de aktardı. Tutuklular, cezaevinde­ki ihlalleri anlattıkla­rı mektupları­n da ‘Cezaevini kötülediği’ gerekçesi ile engellendi­ğini ifade etti. Tutuklular, yaşananlar­ı protesto etmek için görüşe çıkmadıkla­rı için idarenin görüşe gelen ailelere 6 ay görüşme yasağı getirdiğin­i söyledi.

Baro, açıklaması­nı şöyle sonlandırd­ı: “Mahpuslara yaşatılan işkence ortamından derhal vazgeçilme­li, uluslarara­sı hukukun emrettiği ve insana yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilme­lidir.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye