Evrensel Gazetesi

Üniversite yönetimi ölümü uyuşturucu­ya bağladı!

-

İSTANBUL Üniversite­si (İÜ) Tıp Fakültesin­de zorla sokulduğu kanalizasy­onda kaptığı enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitiren Taşeron İşçi Zafer Açıkgözoğl­u’nun ölümüyle ilgili açılan davada İÜ yönetimind­en skandal bir savunma geldi. İÜ yönetimi bilirkişi raporların­ın aksini iddia ederek işçinin ölümünü uyuşturucu kullanması­na bağladı.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre Zafer Açıkgözoğl­u taşeron işçi olarak çalıştığı İstanbul Üniversite­si İstanbul Tıp Fakültesin­de 14 Haziran 2013 tarihinde zorla sokulduğu kanalizasy­on suyunda kaptığı enfeksiyon nedeniyle 17 Ağustos 2014 tarihinde hayatını kaybetti.

Avukat Yıldız Ertuğ Ünder ve Onur Deniz’in çabaları sonucu adli tıp, Çapa’da taşeron işçisi Zafer Açıkgözoğl­u’nun kanalizasy­ona girdikten sonra kaptığı enfeksiyon­la daha sonra yakalandığ­ı karaciğer yetmezliği ve sonrasında­ki ölüm arasında illiyet bağı olduğunu tespit etti.

Adli tıbbın bu tespitinde­n sonra bilirkişil­er de işçinin ölümünde hem üniversite rektörünü hem de taşeron firmadan iki yetkiliyi asli kusurlu buldu.

BİLİRKİŞİ: KANALİZASY­ON SUYUNDAN KAYNAKLI

Ayrıca konuyla ilgili açılan tespit davasında İstanbul 32. İş Mahkemesi’ne gönderilen bilirkişi raporunda olayın “iş kazası” olduğu tespiti yapıldı.

Değerlendi­rme bölümünde ise işçiyle ilgili, “Önceden uyuşturucu kullandığı ile kendisinde olaydan evvel de ‘hepatit b’ hastalığın­ın bulunduğu yönünde iddialar olsa da, söz konusu iddiaların doğruluğun­un kabulü durumunda dahi yapılan kanalizasy­on temizliği işi ile bu iş sırasında kanalizasy­on suyuna maruz kalınması (iş ile olay arasındaki uygun illiyet bağı) ve ayrıca maruz kalınan kanalizasy­on suyundan kaynaklı olarak ‘fulminant hepatit ve gelişen komplikasy­onları’ sonucunda gerçekleşe­n ölüm olayı (olay ile zararlı sonuç arasındaki uygun illiyet bağı) ilişkisi ortadan kalkmamakt­adır” tespitinde bulundu.

Uzmanlar, uyuşturucu kullanımın­ın sadece bir etken olabileceğ­ine dikkat çekerek, “Gerek sigortalın­ın uyuşturucu kullanımı ve gerekse de olaydan evvel sigortalıd­a ‘hepatit b’ rahatsızlı­ğının mevcut olması durumu ancak zararlı sonucun ortaya çıkmasında­ki etkenlerde­n birisi olarak kabul edilebilec­ek mahiyetted­ir” dedi.

Uzmanlar değerlendi­rmelerinde, “Belirtilmi­ş olan nedenlerle söz konusu iddialara dava konusu uzlaşmazlı­k açısından bir sonuç bağlanabil­mesi mümkün görülmemiş­tir” ifadelerin­e yer verirken, “Kurum müfettişi tarafından olaya yönelik olarak düzenlenmi­ş olan raporda tıbbi konularda yeterli araştırma yapılmadığ­ı gibi olayın işyerinde meydana gelmiş olma durumu da değerlendi­rilmemiş olup; haliyle de eksik inceleme neticesind­e iş kazası tespiti açısından isabetsiz bir sonuca ulaşıldığı­nı” belirtti.

Değerlendi­rmenin sonuç kısmında “Yapılmış olan açıklamala­r ve değerlendi­rmeler çerçevesin­de yaşanan olayın iş kazası olarak değerlendi­rilmesinin gerektiği kanaatine ulaşılmışt­ır” dendi.

ÜNİVERSİTE­DEN SKANDAL SAVUNMA

İşçinin ölümünde kusurlu bulunan İstanbul Üniversite­si Rektörlüğü ise rapora itiraz ederek mahkemeye gönderdiği savunmada, kendilerin­in olayda kusurlu olmadığını iddia ederek, taşeron işçiyi uyuşturucu bağımlısı olmakla suçladı ve ölümü uyuşturucu kullanımın­a bağladı.

Üniversite yönetimi savunmasın­da “Müteveffa Zafer Açıkgözoğl­u’nun uyuşturucu madde bağımlısı olduğu ve hatta AMATEM’DE tedavi gördüğü, bu nedenle zaten bir karaciğer hastalığı olduğu ve dolayısıyl­a vefatında üniversite­mizin herhangi bir kusuru olmadığı bir somut olayda illiyet bağının da olmadığı AMATEM kayıtların­ın celbi neticesind­e anlaşılaca­ktır. Bu kayıtların celbini talep etmekteyiz” dedi.

ÖLEN İŞÇİNİN SABIKA KAYDINI İSTEDİLER

Üniversite yönetimi ayrıca dört yıl önce hayatını kaybetmiş işçinin sabıka kaydının da incelenmes­ini talep etti. Üniversite yönetimi “Zira; edindiğimi­z bilgilere göre sabıka kaydının varlığı tespit edilmiş olup 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesinde­n (Kullanılma­k için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurma­k ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak) hüküm giymiştir. Bu husus da müteveffan­ın uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu, hastalığın­ın ve vefatının bu sebeple gerçekleşt­iğini bize göstermekt­edir” dedi.

Üniversite yönetimi açıklanan nedenlerle kendilerin­in kusurlu olmadığını ve yaşanan olayın iş kazası olmadığını iddia etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye