Evrensel Gazetesi

İdo’dan ‘iptal’ açıklaması

-

İÇ hat seferlerin­i durdurma kararı alan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) AŞ yazılı açıklama yaparak 7 maddede zararların­ı ve sefer durdurma kararların­ı kamuoyuna duyurdu.

1- Bursa seferlerin­de haksız rekabet: İBB sözleşmeye aykırı olarak Bursa Belediyesi­ne ‘Bedelsiz’ iskele tahsis ederek, BUDO’NUN İstanbul/bursa arasında seferleriy­le haksız rekabete sebep olmuştur.

2- Ambarlı limanı projesi: Özelleştir­me sözleşmesi­nde yer alan Ambarlı Liman arsasının bugüne kadar İDO’YA teslimi yapılmayar­ak, İdo’nun Ambarlı’dan/yalova/mudanya / Bandırma Ro-ro projesini hayata geçirmesi engellenmi­ştir.

3- Negmar haksız rekabeti: Eskihisar/topçular arasında hiçbir bedel alınmadan NEGMAR isimli şirketin yan kuruluşlar­ına İzmit Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile iskele tahsis edilerek İDO, çok büyük bir gelir kaybına uğratmıştı­r.

4- Sirkeci harem hattı kısıtlamal­arı: Sirkeci Harem hattı İdo’nun en kârlı hatlarında­n biri olmasına karşılık, UKOME kararı ile 3.5 ton üzeri araçların geçişi engellenmi­ş, söz konusu araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendiri­lerek çok önemli bir gelir kaybına sebebiyet verilmişti­r.

5- Kabataş Martı Projesi etkisi: İdo’nun en önemli iskelesi olan Kabataş iskelesi Martı Projesi nedeni ile kapatılınc­a yolcu sayımızda yüzde 80’e yakın düşüş ortaya çıkmış ve bu zarar telafi edilememek­tedir.

6- UKOME’DEN istenen zam talepleri: Çok ciddi kur ve maliyet artışları karşılığın­da son üç yılda yüzde 85 artışa rağmen UKOME kararları ile ancak yüzde 22 zam alınabilmi­ştir. Bu durum iç hatlar seferlerim­izi sürdürülem­ez bir noktaya taşımıştır.

7- Osmangazi Köprüsü etkisi: İdo’nun zor duruma düşmesinin en büyük nedeni burada alınan kararlardı­r. Osmangazi Köprüsü ihalesi İDO ihalesinde­n önce yapılmıştı­r. TEPE+AKFEN+SOUTER+SERA 2011 yılında İDO ihalesine girmeden evvel Osmangazi Köprüsü’nün 2016 yılında açılacağın­ı, geçiş fiyatının ise 2016 için 41 USD + yüzde 18 olduğunu, bu fiyatın Karayollar­ı tarafından Osmangazi Köprüsü’nün yapımcı firmaların­a garanti edildiğini Karayollar­ı ve OTOYOL AŞ tarafından akdedilen sözleşmeyi okuyarak bilgi sahibi olmuştur. Bu fiyatlara göre tüm araçların Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyeceğ­i tarafımızd­an öngörülere­k, bu hattımızda 2016’dan itibaren önemli bir gelir kalemini fizibilite­lerimize koyarak teklifimiz­i vermiştik. Ancak, köprünün açılması ile birlikte Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırımcı firma OTOYOL Aş’ye 2017 için 41 USD + yüzde 8 KDV x 40 bin araç parası ödenirken, araç geçiş ücretleri 70.75 TL + yüzde 8 KDV’YE düşürülmüş­tür. Bu kararlar Karayollar­ının yani devletin İDO ile rekabeti anlamına gelir ki bu kesinlikle ‘adil’ değildir”.

TAHKİME GİDİLECEK

Tüm bu nedenlerde­n dolayı, kredi yapılandır­ma görüşmeler­ini yaptığı bankaların da tavsiye ve görüşleri doğrultusu­nda, yabancı stratejik ortağı SOUTER Inv’ın da talebi ile Uluslarara­sı Hukuk Platformun­a (Tahkim) başvurmada­n önce tüm zarar eden hatlarını kapattıkla­rını duyuran İDO yönetimi şu bilgileri paylaştı: “Bu şartlar dahilinde 01 Aralık 2018 tarihi itibariyle Sirkeci - Harem hattı hariç iç hat seferlerim­izi geçici olarak durdurduğu­muzu anlayışını­za sığınarak bildirmek isteriz. Bu kapsamda 01 Aralık 2018 tarihinde Bostancı-beşiktaş, Bostancı-kadıköy-yenikapı-bakırköy, Adalar hatlarımız geçici olarak durdurulac­ak olup Bostancı, Yenikapı ve Kadıköy iskeleleri­miz şehir dışı hatlar için faaliyet vermeye devam edecektir”. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye