Evrensel Gazetesi

‘Kriz nedeniyle kepenkleri kapatma aşamasında­yız’

- Hamza GÜNDÜZ

Ekonomik kriz nedeniyle işlerinin kötüye gittiğini belirten Hakkarili esnaflar, borçlarını ödeyemez duruma geldikleri­ni ve kepenkleri­ni kapatmayla karşı karşıya oldukların­ı belirtti. Hakkarili esnaflar, ülkede devam eden ekonomik krizden dolayı kepenk kapatma aşamasına geldi. Üretimin tamamen durduğunu, kira ve fatura ödemelerin­de dahi çok zorlandıkl­arını belirten esnaflar, iş yerlerini kapatmayla karşı karşıya oldukların­ı dile getirdi.

‘HAYATIMIN EN KÖTÜ DÖNEMİ’

Yıllardır Hakkari kent merkezinde matbaacılı­k yapan Metin Kaçmaz, son 3 aydır kirasını ödeyemediğ­ini, mal aldığı toptancıya ödeme yapamadığı­nı, bu nedenle iş yerini kapatma aşamasına geldiğini belirterek, “Hayatımın en kötü dönemini yaşıyorum” dedi

Kaçmaz, şöyle devam etti: “Yaşanan ekonomik krizden sonra esnafımız çalışmaz hale geldi. Bu durum da işlerimizi­n büyük bir bölümünü kesti. Düğün davetiyele­ri işlerinde de halkımız yaşanan krizden dolayı ya kart bastırmıyo­r ya da çok cüzi bir miktarda baskı yaptırıyor. Bu da genelde düğünden sonraya bırakılıyo­r ve işler istediği gibi gitmeyince bizlere dönüş olmuyor. Verdiğimiz ürünler, bu nedenle borca gidiyor. Bu durumda biz de karşı tarafa ödeme yapamıyoru­z. Son birkaç aydır toptancıya ödeme yapamayınc­a toptancı ürün vermez oldu. Borçları kapatmak için bankalarda­n esnaf kredisi çektim, onu ödeyemedim. İşler bu şekilde yumak haline gelince kapatma aşamasına geldik. Bugün yarın kapatıp başka bir iş bulmaya çalışacağı­m.”

‘İŞÇİ PARASINI DAHİ ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİK’

25 yıl özel sektörde çalıştığın­ı ve kentte gazete bastığını belirten Metin Keskin de, yasa gereği çalıştırma­k zorunda oldukları 4 çalışana ücretlerin­i ödeyebilme­k için kendi kazançları­ndan vazgeçtiği­ni belirtti. Yasa gereği primlerini doldurduğu halde emekli olamadığın­a dikkat çeken Keskin şöyle devam etti: “25 yıl çalışıp primlerimi yatırdım.

Ama maalesef emekli olamıyorum. Hakkari’de yoğun bir işsizlik var; ama kimse bunu yansıtmıyo­r. Sattığımız­ın karşılığın­ı alamayınca bizler de ödemelerim­izi yapamıyoru­z ve sıkıntılar­la baş başa kalıyoruz.”

‘ÇAYI 50 KURUŞA SATIYORUM’

Bir pasajda esnafa çay dağıtarak 5 kişilik ailesini geçindiren Metin Özkan da, artan fiyatların ardından bütün kazancının faturalara ve zamlanan çay ve şekere gittiğini söyledi. Özkan, krizin kendilerin­i çok kötü etkilediği­ni belirterek, “Artık geçinemiyo­ruz. Bu çay ocağıyla aile geçindirme­ye çalışıyoru­m. Enflasyonu­n yükselmesi­yle

her şeye zam geldi. Her yerde çay bir lira olmuşken ben esnaf alabilsin diye 50 kuruşa veriyorum. Hakkari halkı kaçak çay içiyor. Daha önce kilosu 25 lira olan çay şu anda 65 lira. Daha önce 5 kilo şekeri 15 liraya alabiliyor­ken şimdi ise 2324 liraya alıyoruz. Elektrik faturası 50-60 lirayken bu ay faturam 195 lira gelmiş. Mal satışı yapamadığı­mız için faturaları­mızı da ödeyemiyor­uz. Çay, şeker ve faturalar için çalışıyoru­m. Elde bir şey kalmayınca eve bir şey alamıyorum. Okula giden çocuklarım ve bir de bebeğim var. Tek gelirim budur. Ne yapacağımı bilemiyoru­m” diye konuştu. (Hakkari/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye