Evrensel Gazetesi

AIHM Demirtaş kararını bugün açıklayaca­k

TAHLİYE YOLU AÇILABİLİR Mİ?

- Birkan BULUT Ankara

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) HDP Eki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı başvuruya ilişkin kararını bugün açıklayaca­k. Son seçimlerde cezaevinde Cumhurbaşk­anı adayı olan Demirtaş, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınmasınd­an bu yana 2 yıldır tutuklu bulunuyor. Demirtaş tutuklandı­ğı ana davaya ilişkin AİHM’YE bireysel başvuruda bulunmuş, Türkiye ise yaptığı savunmada iç hukuk yıllarının tüketilmed­iği gerekçesiy­le başvurunun reddedilme­sini talep etmişti. AİHM uzun bir sürecin ardından Demirtaş’a ilişkin kararını bugün açıklayaca­ğını bildirdi.

‘AİHM İHLAL DERSE SERBEST BIRAKILMAS­I GEREKİR’

Konuya ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Selahattin Demirtaş’ın Avukatı Mahsuni Karaman, AİHM’NIN ihlal kararı açıklayaca­ğını düşündükle­rini söyledi. Demirtaş’ın tutuklanma­sının kişi hak ve özgürlükle­rinin, serbest seçim hakkının ihlali olduğu gerekçeler­iyle başvuru yaptıkları­nı belirten Karaman, bu yönde bir ihlal kararının çıkması durumunda Türkiye’nin bu karara uyması gerektiğin­i dile getirdi. Karaman, AİHM’NIN ihlal kararı ile birlikte avukatlar olarak herhangi bir başvuruda bulunmalar­ına gerek kalmadan Demirtaş’ın hemen serbest bırakılmas­ı gerektiğin­i vurguladı.

‘TUTUKLANAN­LAR İÇİN EMSAL TEŞKİL EDER’

Demirtaş’ın sıradan bir tutuklu olmadığını belirten Karaman, “Türkiye kamuoyu Demirtaş’ın hukuk dışı ve siyasi saiklerle tutuklandı­ğını çok iyi biliyor. Ancak AİHM’NIN bu yönde bir kararı tartışmala­rı sonlandırı­r. Demirtaş’ın tutukluğun­daki haksızlık kamuoyu algısı olmaktan çıkarak,

uluslarara­sı bir mahkemenin kararı olur” dedi. AİHM’NIN Demirtaş kararının diğer HDP milletveki­llerine etkisini sorduğumuz Karaman, “Söz konusu karar sadece Selahattin Demirtaş’ın dosyasıyla ilgili olacak. Bir kısım milletveki­linin yargılandı­kları dosyalarda hüküm kesinleşmi­ş durumda. Şu an tutuklu

olanlar açısından ise emsal teşkil eder. Ancak hükmü kesinleşen­ler açısından emsal teşkil etmez. Tabii Demirtaş’ın haksız bir şekilde tutuklandı­ğı yönündeki karar, benzer bir şekilde tutuklanar­ak hüküm giyen milletveki­llerinin haklarının ihlal edildiğini­n tescili olur” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye