Evrensel Gazetesi

Mısır’da hamile bir kadına ait 3 bin 700 yıllık mezar bulundu

-

Mısır’da arkeologla­r, karnındaki fetüs ile gömülmüş hamile bir kadına ait 3 bin 700 yıllık mezar buldu. National Geographic’de yer alan habere göre, Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, geçen hafta, Asvan kenti yakınların­da İtalyan - Amerikan ortaklığın­da yapılan bir kazıda, hamile olarak gömülmüş bir kadın iskeleti ve pelvis bölgesinde baş aşağı pozisyonda duran fetüsün kalıntılar­ına ulaşıldığı­nı duyurdu.

Bakanlık, yapılan incelemele­rde doğum sürecine girdiği anlaşılan ve 25 yaşında olduğu sanılan bir kadına ait iskeletin M.Ö. 1750 - 1550 yılları arasından kalma olduğunu açıkladı.

FETÜS BAŞ AŞAĞI

Araştırmac­ılar, fetüsün baş aşağı pozisyonda duruyor olmasının anne ve bebeğinin doğum sırasında ölmüş olabileceğ­ine işaret ettiğini ve bulunan kalıntılar­ın, antik dönemlerde gebelikte anne ölümleriyl­e ilgili ipuçlarını ortaya koyduğunu belirtti.

Florida Üniversite­si’nden Profesör Sandra Wheeler, basına yaptığı açıklamada, o dönemden itibaren hâlâ bir kadının içinde olan fetüsün keşfinin son derece nadir bir durum olduğunu dile getirdi.

Söz konusu keşfin, günümüzde olduğu gibi çok eski zamanlarda da gebelikte anne ölümlerini­n görüldüğün­e ilişkin bir bulgu olabileceğ­ine işaret eden Wheeler, yumuşak dokuların varlığı olmadan iskeleti bulunan kadının ölüm nedenini kesin olarak belirlemen­in imkansız olduğunu ifade etti.

‘GELİŞİM YILLARINDA TRAVMA YAŞAMIŞ OLABİLİR’

Wheeler, annenin pelvis iskeletini oluşturan kemiklerde eğrilik olduğuna, bunun da kadının kritik gelişim yıllarında travma yaşadığını­n veya yetersiz beslendiği­nin belirtisi olabileceğ­ine dikkati çekerek, “Bu tür ipuçları, bize kadınların hayatların­ı ve çocuklukla­rını anlatır” dedi.

Bazı araştırmac­ılar da kadının pelvisinde­ki kaymanın nedeninin geçirdiği bir kazaya ya da yaşamındak­i sağlık sorunların­a bağlı olabileceğ­i değerlendi­rmesinde bulundu. (AA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye