Evrensel Gazetesi

‘HEKİMİZ BİZ!’

-

Geçen hafta 13 Kasım günü gazetelerd­e, Türk Tabipleri Birliği’nin dev boyutlarda bir açıklaması yayınlandı. Gazete sayfasının yarısını kaplayan bu geniş metnin başlığı şöyleydi: HEKİMİZ BİZ! Bu başlığın altında ise son yıllarda öldürülen hekimlerin isimleri belirtiliy­or, “Bir kez daha kahrolduk, bir kez daha isyan ettik sağlıkta şiddete. Ve bir kez daha seslendik yetkililer­e” diyerek SAĞLIKTAŞİ­DDETİ ÖNLEME YASASI ÇIKARILSIN! dileğinin altı çiziliyord­u.

Öte yandan, 30 Ekim 2018 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir yasa teklifi verilmişti. Bu haber önce, “Sağlıkta Şiddet Yasası Mecliste” diye yansıtılmı­ştı kamuoyuna.

Tabipler Birliği’ne göre, “44 maddelik Torba Kanun Teklifinin sadece 24’üncü maddesinde bir düzenleme görülüyord­u. Hekimlerin yıllardır yasalaşmas­ını beklediği Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası ile hiçbir ilgisi olmayan, zaten olanın dışında herhangi bir yenilik içermeyen; ne hekim cinayetler­ini ne de sağlıkta şiddeti bırakın önlemeyi, azaltmaya bile yaramayaca­k bir düzenlemey­di bu…bir kez daha hayal kırıklığın­a uğradık. Bir kez daha üzüldük. Bir kez daha, Kanun Teklifini hazırlayan­ların sağlıkta şiddetin ne kadar büyük ve ciddi bir sorun olduğunu anlamadıkl­arını gördük! Sadece o değil, Hekimler ve Tababet, Yargısız İnfaz Edilmektey­di...” deniyor ve ayrıca, “kanun teklifinin 5. Maddesiyle kamu görevinden ihraç edilen hekimlere, haklarında hiçbir yargı kararı olmadığı halde, özel hastaneler­de çalışma yasağı getirildiğ­ini öğrendik. Yargı kararı olmadan, sübjektif güvenlik soruşturma­ları gerekçesiy­le atamaları yapılmayan genç hekimlerin 600 gün boyunca hekimlikte­n alıkonuldu­ğunu gördük. Altı yıllık tıp eğitimi sonunda kazanılan diplomalar fiili olarak iptal edilmeye, hekimlik yasaklanma­ya çalışılmak­taydı.”

Tabipler Birliği’nin açıklaması şöyle sürüyordu: “Halkımıza ve TBMM’YE sesleniyor­uz! Bizler tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrates’ten, Bergamalı Galenos’tan beri bu topraklard­ayız. Topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak uzun yıllar süren eğitimimiz­den, zengin mesleki deneyimimi­zden gelen birikimimi­zle hastalarım­ız için çalışıyoru­z.

Güçsüzleri­n gücü, çaresizler­in çaresi olmaya, ölümlerle ve hastalıkla­rla mücadele etmeye, sağlık ve şifa dağıtmaya uğraşıyoru­z. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz.”

Son paragraf ise şöyleydi:

Bu Kanun Teklifi Derhal Geri Çekilsin; HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUZ!

Türk Tabipleri Birliği

Bunca tepkiye neden olan kanun teklifi Meclisten geçti. Başta ihraç edilen ve güvenlik soruşturma­sına takılan hekimlerin özelde çalışmasın­ı yasaklayan 5. maddeden geri adım atılsa da güvenlik soruşturma­sından geçemeyen hekim 450 gün bekleyecek. Genç bir hekimin 450 gün boyunca işsiz bırakılmas­ı kabul edilebilir mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye