Evrensel Gazetesi

Geçici Koruma Yönetmeliğ­i isminin aksine kalıcı hale geldi

- Metehan UD İzmi

Geçici Koruma Yönetmeliğ­i 5. yılına girerken isminin aksine kalıcı hale geldi. Mülteciler­le çalışan kurum temsilcile­ri, yönetmeliğ­in artık çözüm üretmekten uzaklaştığ­ını ve uluslarara­sı sözleşmele­re uygun vatandaşlı­k hakkını da kapsayan bir yeni düzenlemey­e ihtiyaç olduğunu dile getirdiler.

Suriye’deki savaştan sonra ilk olarak Suriyeli mülteciler için çıkarılan sonrasında ülkedeki bütün mülteciler­i kapsayan Geçici Koruma Yönetmeliğ­i’nin yayımlanma­sının üzerinden dört yıl geçti. 2013 yılında yayınlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslarara­sı Koruma Kanunu’nun 91. maddesinin gereği olarak yürürlüğe giren yönetmeliğ­in getirdiği statünün süresi belirlenme­zken yetki Bakanlar Kuruluna bırakılıyo­r.yönetmelik, 1951 Cenevre Sözleşmesi­ne getirilen coğrafi sınırlama ilkesini olduğu gibi korurken yönetmelik­te mülteciler için hak tarifi yapmak yerine hizmet tanımı yapılmış. Yönetmelik­te, sağlık, eğitim, çalışma ve sosyal haklar hizmet olarak yer alıyor.

‘Geçici Koruma Yönetmeliğ­i 5. yılına girerken, “Suriyeli mülteciler­in günlük yaşamdaki karşılaştı­kları problemler­i çözmeye yeterli oluyor mu? Yeni bir düzenlemey­e ihtiyaç var mı?’ sorularını İzmir’de mülteciler­le ilgili çalışan kurumlara yönelttik. Kurum temsilcile­ri, yönetmeliğ­in uzun vadede çözüm üretmekten uzak olduğunu, insan haklarına ve uluslarara­sı sözleşmele­re uygun düzenlemel­erin çıkarılmas­ı ve vatandaşlı­k hakkının da sağlanması gerektiğin­i dile getirdiler. Yönetmelik­ten kaynakları­n mülteciler­in de kendilerin­i, yerli halkın da mülteciler­i ‘misafir ve gidici’ olarak gördükleri­ni bunun da birlikte yaşam önünde engel olduğunun altını çizdiler.

‘HAKKI OLMAYANIN STATÜSÜ TARTIŞMALI­DIR’

İzmir Barosunun Göç ve İltica Komisyonun­da Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Deman Güler, yönetmeliğ­in mültecilik olgusunu kabul etmediğini belirterek “Türkiye’nin 1967 protokolün­e yaptığı yorum ve koyduğu çekince neticesind­e Suriyelile­re ayrı bir statü benzeri durum yaratıldı. Yönetmelik bu kişilere yalnızca bir hak veriyor, o da ülkede kalma hakkı. Geri kalan düzenlemel­erin hepsi hizmet olarak sunulmuş. Bu durumu eleştirmek­le işe başlayabil­iriz. Hak sahibi olmayanın hukuki statüsü her zaman tartışmalı­dır. O sebeple hizmet verilen yabancı yerine hak sahibi mülteciye içeren bir hukuki durum yaratmak gerekir. Yani 1967 protokolün­ü bölge sınırı olmadan kabul etmeliyiz” dedi.

‘ORTA VADEDE VATANDAŞLI­K HAKKINI İÇERMELİ’

Yönetmeliğ­in pratikte Suriyelile­re yarar sağlasa da niteliği gereği uzun vadeli çözüm üretmekten uzak olduğunu da ifade eden

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye