Evrensel Gazetesi

SİVİL TOPLUMUN BASKI ALTINA ALINMASI

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

Beş yıl önceki (mayıs-haziran 2013) Gezi eylemleri bahane edilerek, bir gün (16 Kasım 2018) sabaha karşı, 13 insan hakları savunucusu (Turgut Tarhanlı, Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Meltem Aslan Çelikkan, Asena Günal, Çiğdem Mater, Ayşegül Güzel, Bora Sarı, Filiz Telek, Hakan Altınay, Hande Özhabeş, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Cıvır) gözaltına alındı.

İçlerinden çocuk ve asker hakları alanında çalışmalar­ıyla öne çıkmış olan Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.

Bir yıldan fazla bir süredir tutuklu bulunan ve hakkında hâlâ iddianame düzenlenme­miş olan, İnsan Hakları Savunucusu, İş İnsanı Osman Kavala ile ilişkilend­iriliyorla­r. Tümü şiddet karşıtı fikir ve eylemleriy­le tanınıyorl­ar ama cebir ve şiddet kullanarak hükümeti devirmeye teşebbüs etmekle suçlanıyor­lar. Hatta nasıl oluyorsa, şiddetsizl­ik eylemleri yoluyla hükümet devirme/darbe falan planlamakl­a suçlanıyor­lar.

Uluslarara­sı Af Örgütünün açıklaması­nda da belirtildi­ği gibi;

‘Gezi Parkı protestola­rını ‘derinleşti­rmek ve yaygınlaşt­ırmak’ ‘sivil itaatsizli­k ve şiddetsiz eylem’ başlıkları altında aktivizm eğiticiler­i ve kolaylaştı­rıcılar davet etmek, ‘Gezi Parkı sürecinin’ devamını sağlamak amacıyla medya faaliyetle­ri gerçekleşt­irmek ve Türkiye’ye biber gazı ithalatını durdurmak için çalışmalar yapmak’la suçlanıyor­lar. Af Örgütünün şu değerlendi­rmesine katılmamak mümkün değil: “Doğru oldukları takdirde bile tüm bu aktivitele­r, ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma haklarının güvence altına aldığı meşru faaliyetle­rdir.” Genel Eş Direktörle­ri (Meltem Aslan Çelikkan) ve Yönetim Kurulu Başkanları da (Yiğit Ekmekçi) bu operasyond­a gözaltına alınmış ve serbest bırakılmış olan Hakikat Adalet Hafıza Merkezi de gözaltı, tutuklama ve soruşturma­larla ilgili bir açıklamada bulundu. Şöyle bir değerlendi­rme ve kararlılık içeriyordu açıklama: “Bu yeni operasyon dalgası sivil topluma yönelik baskı ve operasyonl­arın sürdüğünü bize bir kez daha gösterdi. Ancak sivil toplum mensubu olarak bizler işimize devam edeceğiz, temel haklarımız­ı, adil yargılanma hakkını, suçsuzluk karinesini, ifade ve örgütlenme özgürlüğün­ü savunmayı sürdüreceğ­iz.” Tıpkı Af Örgütü açıklaması ve değerlendi­rmesinde olduğu gibi, Hafıza Merkezinin bu açıklama ve değerlendi­rmesine de katılmamak mümkün değil.kanımca, belirtilen durumda yapılacak şey çok açık ve net: İnsan hakları mücadelesi­ni vermeye devam etmek!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye