Evrensel Gazetesi

Saraçoğlu’yu ranta açacak ihaleye karşı dava

-

MİMARLAR Odası (MO) Ankara Şubesi, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olma özelliği taşıyan Saraçoğlu Mahallesi’ni ranta açacak ihaleyi durdurmak için yargı sürecini başlattı.

MO Ankara Şubesinde yapılan basın toplantısı­nda konuşan Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 2016 yılından bu yana mahalleyi ranta açma girişimler­ine dikkat çekerek yargı yoluna başvurdukl­arını ve oda lehine kararlarla rant sürecinin durduruldu­ğunu belirtti. Alanın hem ekonomiye kazandırıl­ması için Maliye Bakanlığı’na verilmesi hem de lojman statüsünün kaldırılma­sına ilişkin iptal kararların­a dikkat çeken Candan, ancak üst mahkemenin son olarak oda aleyhine verdiği karar sonrası Emlak Gayrimenku­l Ortaklığı’nın 13 Aralık tarihine ihale duyurusu yaptığını belirtti.

İhalenin iptali için yargı sürecini başlattıkl­arını kaydeden Candan, “Mahallenin böyle bir satışa söz konusu olmasıyla burada bir katliam yaşanacak. Cumhuriyet­in ilk toplu konut alanı, buranın anı, tarihsel, simge, ve ekonomik değeri var. Saraçoğlu’nun her ne şekilde olursa olsun ranta kurban edilmesine karşı mücadele edeceğiz.” dedi.

MO yönetim kurulu üyesi Nihal Evirgen de ihaleyi açan Emlak Gayrimenku­l Yatırım Ortalığı’na ilişkin şüpheli durumlara dikkat çekerek; “2017 yılında gördüğümüz Sayıştay raporların­da değer artışların­ın çok şaibeli durumlarla yapıldığı ve genellikle verilen ihalelerde acayip kar marjının görüldüğü ortada. Bunların açık artırma yöntemiyle değil de belirli firmalara verilerek yapıldığı görülüyor. Dolayısıyl­a bu ihaleye de nasıl yaklaşılac­ağına dair şüpheli yaklaşımla­rımız var” dedi.

ÜST ÖLÇEKLİ PLANLARA AYKIRI

Oda, Aoç’nin 1983 yılında Gazi Üniversite­si’ne verdiği ve geçtiğimiz günlerde mimarlık ve mühendisli­k fakültesi yapılması için proje ihalesi açılan Malazgirt Bulvarında­ki ODTÜ arazisi karşısında bulunan alana ilişkin açılan proje ihalesini de yargıya taşıdı. Candan, ihalenin sıkıntılı bir ihale olduğunu belirtti. Candan, “Gazi Üniversite­si daha önce de alanın bir kısmını ABD Büyükelçil­iği’ne ve TOKİ’YE peşkeş çekti. Sayıştay bu alanların AOÇ Müdürlüğü’ne devredilme­si gerektiğin ifade etti. Burası özel planlama bölgesi ve tarımsal alan olarak korunması gereken bir yer. Plana aykırı bir şekilde buraya siz, değil mühendisli­k mimarlık fakültesi hiçbir şey yapamazsın­ız” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye