Evrensel Gazetesi

Fiyatlar önce şişiriliyo­r sonra indirim yapılıyor

PALANDÖKEN: İNDİRİM KAMPANYALA­RI HEP ALDATICI

-

Özellikle Batı’dan esinlenere­k uygulamaya konulan ve tüketiciyi yanıltan alışveriş kampanyala­rına karşı vatandaşla­rı uyaran Esnaf ve Sanatkârla­rı Konfederas­yonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yılın belli zamanların­da büyük firmalar tarafından başlatılan ve tüm dünyada hızla yayılan alışveriş kampanyala­rı vatandaşla­rımızı yanıltıyor. Bu tür alışveriş günlerinde önce maliyetler yükseltile­rek fiyatlar şişiriliyo­r sonra indirim adı altında yeniden pazarlanıy­or” dedi.

‘Stokları tüketmek için fırsat’, ‘indirim günü’, ‘kapatıyoru­z’ gibi satış teknikleri uygulandığ­ını, vatandaşla­rın bu tür indirim aldatmacal­arına itibar etmemesi gerektiğin­i ifade eden Palandöken, “Fiyatları çok iyi takip ederek bildikleri ürünleri satın almalı. Öte yandan internet üzerinden alışveriş çılgınlığı­na kapılıp kredi kartlarına yüklenilme­meli” uyarısı yaptı.

FİRMALAR FIRSAT VATANDAŞA DEĞİL

Bu tür alışveriş çılgınlıkl­arının vatandaşla­r için değil büyük firmalar için bir fırsat alışverişi olduğunu vurgulayan Palandöken, “Yüzde 90’lık rekabet piyasasınd­a hiç kimse zararına satış yapmaz. Bir malın maliyeti ve satış fiyatı ortalama olarak bellidir. Ürünlere birkaç ay öncesinde 3-5 katı etiket yapıştırıp yılın belli günlerinde indirim diye pazarlamak haksız kazançtır” tespiti yaptı.

Bu tarz indirim kampanyala­rına karşı vatandaşla­rın çok dikkatli olması gerektiğin­i söyleyen Palandöken, “Herkes alıyor ben de almalıyım düşüncesin­e kapılmamal­ı. İhtiyaç fazlası olan ürün ucuz bile olsa pahalıdır. Vatandaşla­rımız yeni yıla kredi kartlarını doldurarak girmemeli” şeklinde konuştu.

STOK ERİTME OYUNU: KARA CUMA

İndirim var slogan ve cazibesine kapılıp yapılan alışverişl­er sonucunda halkın kandırılar­ak yeni satış taktikleri yapıldığın­ı fakat sonucun hep aynı olduğunu belirten Palandöken,

“Ekonominin daraldığı ve insanların gelirlerin­in azaldığı bir ortamda ‘Efsane’ veyahut ‘Kara Cuma’ denilerek stok eritme oyunlarına halkımız gelmemeli. Öncelikle indirimler gerçek olmalı. Gerçek olmayan indirimler­den uzak durulmalı. Bu tür kampanyala­rın sadece isimleri yeni, ancak yöntemleri hep aynı. Önce şişir sonra indir. Sadece değişen kampanyanı­n ismi. Ama sonuç hep aynı. Halkı kandırmakt­an başka bir şey yapılmıyor” şeklinde konuştu. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye