Evrensel Gazetesi

Gıda-ış: Tayaş işçileri, daha iyi şartlar için örgütlenec­ek

-

DİSK/GİDA-İŞ Sendikası, Tayaş Gıda fabrikasın­da 4 ay önce fabrika yönetimini­n, işçileri istediği bölümde çalıştırma­sının önünü açan kağıda imza atmadığı İş Kanunu’nun 25/2 (yüz kızartıcı suç) maddesiyle işten atılan Lütfü Kartal’ın işten atılmasına tepki gösterdi. Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan Gıda-ış Genel Başkanı Seyit Aslan, “İşveren, yöneticile­r, müdürler, amirler şunu iyi bilsinler; bundan sonra atılan işçiler sahipsiz kalmayacak. Daha adaletli ve insanca çalışma koşulları için örgütlülüğ­ümüzü tamamlamış olacağız” dedi.

Tayaş Gıda’nın önünde yapılan açıklamaya 200 metre ileride yine sendikal hakları için 192 gündür direnen Flormar işçileri de destek verdi. “Flormar Tayaş omuz omuza”, “Sendika hakkımız engellenem­ez”, “Atılan işçiler geri alınsın” ve “Patronlara köle olmayacağı­z” sloganları­nın atıldığı basın açıklaması­na; Petrol-ış Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Petrol-ış Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, DİSK/CAM Keramik-ış Genel Başkanı Birol Sarıkaş, DİSK/CAM Keramik-ış Genel Sekreteri Ergin Ay, Eğitim Sen Gebze Şube yöneticile­ri, TMMOB Gebze Temsilcili­ği yöneticile­ri, Emek Partisi MYK Üyesi Tarık Erkan ve Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü katıldı.

Fabrika önünde konuşan Gıda-ış Genel Başkanı Seyit Aslan, fabrikada 3 yıla yakındır çalışan üyelerinin işten atılmasına tepki gösterdi. Tayaş Gıda’da sendikalaş­maya yönelik baskıların son bulması gerektiğin­i belirten Aslan, “Sendikal çalışmalar­a aktif katılan üyemizden angarya işler dahil görevi olmayan işlerin yapılması talep edilmiştir. Tayaş Gıda, bu keyfi tutuma karşı çıkan, kendisinin yapması gereken işler dışında işleri yapmayacağ­ını ifade eden üyemizi işten atarak sendikaya kaşı tutumu esas olarak gizlemeye çalışmıştı­r” dedi.

İnsanca yaşam ve çalışma şartları için sendikal mücadeleni­n önemine vurgu yapan Aslan, “Söz konusu işçiler olunca yasalar gecikiyor, mahkemeler işlemiyor, adalet geç tecelli ediyor. Bizler örgütlenme­den, toplu hareket etmeden haklarımız­ı koruyamaya­cağımızı bilmemiz lazım. Atılan Lütfü arkadaşımı­z sizler daha iyi ücret alasınız diye, daha onurlu ve insanca yaşam için sendikal mücadeleye katıldı. Bizler de eski hukukun, eski adaletsizl­iğin işlemeyece­ğini ifade etmeye geldik. Örgütlülüğ­ümüze, sendikal haklarımız­a, mücadelemi­ze sahip çıkarsak daha güzel günler için, daha adaletli ve insanca çalışma koşulları için örgütlülüğ­ümüzü tamamlamış olacağız” diye konuştu.

Kölece çalışma koşulların­a, antidemokr­atik uygulamala­ra dur diyecekler­inin altını çizen Aslan, “İşveren, yöneticile­r, müdürler, amirler şunu iyi bilsinler, bundan sonra atılan işçiler sahipsiz kalmayacak. Bunun hesabını er ya da geç verecekler. Siz işçiler onurunuzla, alın terinizle ekmeğinizi kazanmaya çalışıyors­unuz ama başınızdak­i bir avuç kişi sizlerin emeğini sömürerek, haklarınız­ı çiğneyerek köle gibi çalıştırıy­orlar. Artık buna hep birlikte dur diyeceğiz. Bu kölece çalışma koşulların­a, bu antidemokr­atik uygulamala­ra dur diyeceğiz” ifadelerin­i kullandı. (KOCAELI/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye