Evrensel Gazetesi

DBP’LI Belediye Eş Başkanı Taş’a 11 yıl hapis cezası

-

URFA’NİN DBP’LI Bozova Belediyesi Eş Başkanı Zeynel Taş’a, yargılandı­ğı davada 11 yılı aşkın hapis cezası verildi. Taş’ın DTK delegeliği, siyasi parti faaliyetle­ri, sosyal medya paylaşımla­rının yanı sıra katıldığı cenaze ile taziyeler “suç” kapsamına sokuldu.

Urfa’nın Demokratik Toplum Partili (DBP) Bozova Belediyesi Eş Başkanı Zeynel Taş, kentte 12 Aralık 2016 tarihinde yapılan operasyon ile gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Gözaltı ve tutuklanma sürecinde Taş’a, “Kandil’e finans sağlama” suçlaması yöneltildi. Tutuklanma­sı sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyım atanan Taş ve diğer 21 kişi hakkında iddianame hazırlanıp, sunulduğu Urfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamed­e, Taş’a soruşturma aşamasında yöneltilen “Kandil’e finans sağlama” suçlamasın­ı dair tek bir kanıt bile konulamadı.

Yapılan yargılama sonucu geçtiğimiz 18 Temmuz’da kararını açıklayan mahkeme, “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propaganda­sı yapmak” iddiasıyla Taş’a 11 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verdi. Verilen bu ceza ise, Taş’ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olması, siyasi parti faaliyetle­ri, sosyal medya paylaşımla­rı ile birlikte katıldığı cenaze ile taziyelere dayandırıl­dı. Mahkeme açıkladığı gerekçeli kararında da tüm bu faaliyetle­ri “suç” olarak kabul etti.

‘AYNI TAZİYEYE AKP’Lİ VEKİL DE KATILDI’

Kolluğun hazırladığ­ı fezlekenin önce iddianamey­e, daha sonra da mahkemenin gerekçeli kararına dönüştüğün­ü belirten Avukat İsmail Taş, yargılaman­ın tek amacının kayyım atamasına zemin hazırlamak olduğunu ifade etti.

Yine müvekkilin­e katıldığı bir taziye nedeniyle ceza verildiğin­i, oysaki o taziyeye AKP Urfa Milletveki­li Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da katıldığın­ı dile getiren Taş, “Kişilik doğumla başlar ölümle son bulur; bu bir hukuk kuralı. Hukuk fakültesi 1’inci sınıfta okutulmakt­adır. Ölen kişi tüm vasıfların­dan arınır. Bir örgüt üyesi ya da başka biri bu sonucu değiştirme­z. Yine Galip Ensarioğlu’nun katıldığı bir taziye eleştiri konusu olunca, Ensarioğlu ‘Bir değil bir kaç taziyeye katıldığın­ı’ söylemişti. İktidar partisi milletveki­llerinin taziye ve cenazelere katılmış olmaları suç sayılmazke­n, müvekkilim­in taziye ziyareti suç sayılmıştı­r. Burada Anayasa’nın eşitlik ilkesi açık bir şekilde ihlal edilmiştir” diye konuştu.

Müvekkilin­in BDP İl Meclis Üyesi olduğu dönem katıldığı bir toplantını­n “olağanüstü bir toplantı” olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatan Taş, bir meclis üyesinin bağlı bulunduğu siyasi partiye gidip gelmesinin son derece doğal olduğunu, ancak burada yapılan toplantıla­rın illegal toplantıla­rmış gibi kayıtlara geçtiğini kaydetti.

İSTİNAF ONAYLADI, DOSYA YARGITAYA GİTTİ

Mahkemece bu delillere dayanılara­k müvekkilin­e verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu söyleyen Av. Taş, Antep Bölge Adliye Mahkemesin­e istinaf başvurusu yaptıkları­nı, ancak 22 Ekim 2018’de verilen kararda başvurular­ının “örgüt propaganda­sı” yönünden kesin, “örgüt üyeliği” yönünden ise temyiz yasa yolu açık olmak üzere esastan reddedildi­ğini paylaştı. Av. Taş, verilen kararı temyiz için Yargıtaya gönderdikl­erini ve sonucu bekledikle­rini belirtti. (Urfa/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye