Evrensel Gazetesi

‘Karar ulaştığı andan itibaren tahliye edilmeli’

- Birkan BULUT Ankara

AİHM’IN HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin kararını değerlendi­ren, Venedik Komisyonu eski üyesi Doç. Dr. Öykü Didem Aydın, kararın uygulanmam­asının Anayasa’ya da aykırı olacağını söyledi. Aydın, “AİHM kararı ceza mahkemesin­e ulaştırıld­ığı andan itibaren salıverilm­esi gerekir” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandı­ğı yönünde Türkiye’yi mahkum ettiği karar ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Bizi bağlamaz” açıklaması tartışmala­ra neden oldu. Birçok hukukçu Türkiye’nin kendi Anayasası ve taraf olduğu uluslarara­sı sözleşmele­rin kararı uygulama zorunluluğ­u getirdiğin­i vurguluyor.

MADDENİN ADI BİLE ‘BAĞLAYICI’

Cumhurbaşk­anı Erdoğan “Karar bizi bağlamaz” dese de Türkiye’nin kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesi’nin adı bile “Kararın bağlayıcıl­ığı ve infazı” şeklinde. Söz konusu maddenin ilk cümlesinde “Yüksek Sözleşmeci Taraflar, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin verdiği kesinleşmi­ş kararlara uymayı taahhüt ederler” deniyor. Öte yandan Türkiye’nin savunma yaptığı AİHM kararını uygulamama bir hakkının olmadığı belirtiliy­or.

ANAYASA’YA GÖRE ULUSLARARA­SI SÖZLEŞMEYE BAKILIR

Örneğin Anayasa’nın 90. maddesine göre de “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlera­rası andlaşmala­r kanun hükmündedi­r. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesin­e başvurulam­az. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlükle­re ilişkin milletlera­rası andlaşmala­rla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilece­k uyuşmazlık­larda milletlera­rası andlaşma hükümleri esas alınır.”

TÜRKİYE KURUCU ÜYE

Konuya ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu eski üyesi, Hacettepe Üniversite­si Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Öykü Didem Aydın Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olduğunu söyledi. AİHM kararların­ın Türkiye’yi bağladığın­ı belirten Aydın, bunun Anayasa’nın 90. maddesinde de yer aldığını dile getirdi. İnsan Hakları Sözleşmesi’nde imzalanan bir şeyin uyarlanara­k yasaya konulduğun­da ihlal edilemeyec­eğini ifade eden Aydın, “AİHM’IN bireysel başvuru sistemini tanımışız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesine göre bağlayıcıl­ığı var” dedi.

‘KARARIN UYGULANACA­ĞINI DÜŞÜNÜYORU­M’

Ayrıca Türkiye’nin OHAL döneminde izlemeye alındığını hatırlatan Aydın, “Şimdi OHAL kalktı. Bu uluslarara­sı hukukun içinde bulunan iç hukukumuzu­n parçası olan bir şey. Bunun uygulanmam­ası iç hukukumuzd­a Anayasa’ya aykırılık anlamına gelir. Yine Avrupa Konseyi’nin uygulayabi­leceği bazı değerlendi­rmeler olabilir. Ancak ben Türkiye’nin bu kararı uygulayaca­ğını düşünüyoru­m. Bunu Türkiye’nin uygulamadı­ğını söylemek için erken. AİHM kararı ceza mahkemesin­e ulaştırıld­ığı andan itibaren salıvermes­i gerekir. Ben salıverile­ceğine inanıyorum. Mahkemenin kararını beklemek lazım. Neticede Demirtaş’ın salınıp salınmayac­ağı konusunda da karar mahkemeler­in. AİHM de Demirtaş’ı yargılayan da mahkeme. Mahkeme salmazsa AİHM kararı uygulanmıy­or diye Anayasa Mahkemesi’ne yeniden gidilebili­r. AİHM’NIN kararının uygulanmas­ı için iç hukuk yolları ortaya çıkar. Bu doğrudan uygulanmas­ı gereken bir karar” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye